Annons
Foto: Shutterstock

Vilket citat kommer från vilken bok?

Publicerad 7 juni 2011

Lärare, skolor, elever och klassrum är flitigt förekommande i skönlitteraturen, både den historiska och den samtida.
Vi har plockat citat om lärare ur ett antal böcker – känner du igen från vilka?
Testa dig själv eller tävla mot kollegorna i Skolvärldens frågetävling!

OBS! Rätt svar hittar du i slutet av artikeln.

1. Hon gick sista årskursen. Yrkesvägledaren gratulerade till hennes betyg och frågade var hon hade för yrkesplaner. Urania svarade: "Jag tycker om juridik."
a) "Gudfadern" av Mario Puzo.
b) "Klockan klämtar för dig" av Ernest Hemingway.
c) "Bockfesten" av Mario Vargas Llosa.

2. Banks visste att lärare beklagade sig på ren rutin och låtsades avsky sina jobb, antagligen för att kunna motivera sin långa sommarledighet.
a) "Mörkrets alla färger" av Peter Robinson.
b) "Utpressningen" av John Grisham.
c) "Kackerlackorna" av Jo Nesbø.

3. För kanske första gången under sin livslånga lärargärning står Palin för ett slag handfallen. Han stirrar på Micke, och vidden av myteriet slår ner i honom med full kraft.
a) "Svinalängorna" av Susanna Alakoski.
b) "Mig äger ingen" av Åsa Linderborg.
c) "Underdog" av Torbjörn Flygt.

4. Då skrällde telefonen igen. Det var Signes klassföreståndarinna som ville meddela att Signe självklart skulle vara hemma från skolan de närmaste dagarna. Nu var det ju mycket inför begravningen.
a) "Glasfåglarna" av Elsie Johansson.
b) "I skuggan av oron" av Kerstin Thorvall.
c) "Mor gifter sig" av Moa Martinson.

5. "Lugna dig, Scout", tröstade Jem mig. "Vår magister säger att miss Caroline håller på med ett nytt sätt att undervisa. Det har hon lärt sig på högskolan. Snart ska det användas i alla klasser. På det sättet behöver man inte lära sig så mycket ur böcker – det är precis som när man ska lära sig om kor och börjar mjölka en, förstår du?"
a) "Dödssynden" av Harper Lee.
b) "Räddaren i nöden" av J.D. Salinger.
c) "Revolutionary road" av Richard Yates.

6. "En ljugare tror man inte ens då, när han talar sanning." – Dä ä en lusti story sa Robert eftertänksamt. Den feck jag läsa en gång hos skolmästare Rinaldo.
a) "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg.
b) "Sista brevet till Sverige" av Vilhelm Moberg.
c) "Nybyggarna" av Vilhelm Moberg.

7. Veckan därpå visade jag boken för min lärare efter en lektion, och jag pekade ut kapitlen om hazarerna. Han skummade några sidor, flinade och lämnade tillbaka boken. "Det är det enda som shiiter är bra på", sa han och samlade ihop sina papper, "att framställa sig själva som martyrer."
a) "Bokhandlaren i Kabul" av Åsne Seierstad.
b) "Flyga drake" av Khaled Hosseini.
c) "Sagoberättarens dotter" av Saira Shah.

8. – Fy fään va rälit! muttrade Greger. Och innan någon visste ordet av hade han pressat belopp ur skolbudgeten som ingen ens anat hade funnits där och köpt ett trumset, elbas, elgitarr och förstärkare.
a) "Populärmusik från Vittula" av Mikael Niemi.
b) "Jack" av Ulf Lundell.
c) "En komikers uppväxt" av Jonas Gardell.

9. "Ack" hade han sagt då Stjärnblom påminde honom om det, "ge fan i lärarbanan, herr Stjärnblom – så vida det inte särskilt roar er att i hela ert liv slita en hund för ett stycke torrt bröd…"
a) "Mina drömmars stad" av Per Anders Fogelström.
b) "Stad i ljus" av Eyvind Johnson.
c) "Den allvarsamma leken" av Hjalmar Söderberg.

10. Det gick bra för honom i skolan och det ryktades rent av att han skulle ha slagit självaste läraren Dardanelov på fingrarna i matematik och allmän historia.
a) "Bröderna Karamazov" av Fjodor Dostojevskij.
b) "Mästaren och Margarita" av Michail Bulgakov.
c) "Döda själar" av Nikolaj Gogol.

11. När det gällde att slå och uppfinna ny och varierad tortyr var magister Rosenvinge den värsta i skolan. Knäna skalv under den som han nämnde vid namn, vad kunde han hitta på i dag?
a) "Markens gröda" av Knut Hamsun.
b) "En flykting korsar sitt spår" Aksel Sandemose.
c) "Godnatt, jord" av Ivar Lo Johansson.

12. – Men kära barn, hur är det fatt? säger fröken när hon kommer fram till hans bänk. – Äsch, svarar Percy. Jag tänkte bara på allt kul som jag gjort i sommar. – Jaha, säger fröken och håller upp hans teckning. Den föreställer ett par nakna tanter som solar sina bröst i gräset.
a) "Eva och Adam" av Måns Gahrton.
b) "Lille Virgil" av Ole Lund Kirkegaard.
c) "Shejken i Stureby" av Ulf Stark.

13. Magister Phillips var inte någon framstående lärare, men en elev som så ihärdigt föresatt sig att tillägna sig kunskap som Anne kunde knappast undgå att göra framsteg, även om undervisningen varit ännu sämre.
a) "Anne på Grönkulla" av L.M. Montgomery.
b) "Sju syskon" av Ethel Turner.
c) "Lilla Huset på prärien" av Laura Ingalls Wilder

14. "Ta upp era läroböcker!" sa fröken så fort vi kommit in i klassrummet på vårterminens första dag. Det kändes lite snopet och hon såg stressad ut. "Nu har vi brått att lära oss ått plus ått" sa hon sen och skrattade.
a) "En ettas dagbok" av Viveca Lärn.
b) "Madicken och Junibackens Pims" av Astrid Lindgren.
c) "Sagan om Sune" av Anders Jacobsson och Sören Olsson.

15. Fishwala skriker: "Titta magistern! Snoret från hans näsa! Ska det vara Ceylon?"
a) "Midnattsbarnen" av Salman Rushdie.
b) "De små tingens gud" av Arundhati Joy.
c) "Vishnus död" av Manil Suri.

16. – Sara, sa fröken Minchin, din pappa vill säkert att du ska lära dig franska riktigt bra. Han har ju valt en fransk kammarjungfru åt dig. Därför ska du få en särskild lärare i franska.
a) "Pappa Långben" av Jean Webster.
b) "Unga kvinnor" av Louisa May Alcott.
c) "En liten prinsessa" av Frances Hodgson Burnett.

17. Fröken behandlar henne som om hon varit med från början. Loella ser att fröken är mycket vacker. Det är en allvarsam skönhet, fast ansiktet är rosigt, ögonen svalt blå och håret ljust som guld.
a) "Sommarflickan" av Max Lundgren.
b) "Kulla-Gullas sommarlov" av Martha Sandwall-Bergström.
c) "Pappa Pellerins dotter" av Maria Gripe.

18. Lowoods rektor (det var vad denna kvinna var) tog plats framför en jordglob som hade ställts på ett av borden, lät högsta klassen sätta sig runt henne och började en lektion i geografi.
a) "Northanger Abbey" av Jane Austen.
b) "Jane Eyre" av Charlotte Brontë.
c) "Svindlande höjder" av Emily Brontë.

19. Professor McGonagalls lektioner bjöd alltid på hårt arbete, men i dag var det särskilt svårt.
a) "Harry Potter och hemligheternas kammare" av J.K Rowling.
b) "Häxan och lejonet" av C S Lewis.
c) "När jag hör din röst" av Stephanie Meyer.

20. Alla Bliss privatlärare insåg snabbt att det inte skulle bli någon lätt uppgift att få det sexåriga skridskounderbarnet att klara av ens en mycket förenklad uppgift för första klass.
a) "Vad jag älskade" av Siri Hustvedt.
b) "Älskade syster" av Joyce Carol Oates.
c) "Sunset Park" av Paul Auster.

DE RÄTTA SVAREN:
1. C.
2. A.
3. C.
4. B.
5. A.
6. C.
7. B.
8. A.
9. C.
10. A.
11. B.
12. C.
13. A.
14. A.
15. A.
16. C.
17. C.
18. B.
19. A.
20. B.

Facebook-kommentarer

MER PÅ SKOLVÄRLDEN.SE

Magister Nordström: Så höjer du undervisningen med Instagram

Digitalt

Läraren Rickard Nordström har Sveriges största lärarkonto på Instagram och är en stor inspiratör för många lärare.

Annons
Annons

”Dags för oss vägledare att sluta acceptera små tjänster”

SYV

”Bristen på satsningar visar tyvärr på att man trots allt inte tycker att studie- och yrkesvägledningen är så viktig”, skriver studie- och yrkesvägledaren David Spak.

Otydliga krav på syv i kommunerna

SYV

Många kommuner saknar strategier och mål för arbetet med studie- och yrkesvägledningen.
Det visar en rapport från Västsvenska handelskammaren.

Annons
Almedalen 2018

Jenny Madestam: Så var skolpolitiken i partiledartalen

Almedalen 2018

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar exklusivt för Skolvärlden skolpolitiken i partiledartalen från årets politikervecka.

Annons
Annons

Förstatligande hett debattämne i Almedalen

Val 2018

Riksdagspartierna gick i clinch under Almedalens stora skoldebatt. Mycket handlade om det delade ansvaret för skolan mellan stat och kommun.
– Den kommunala budgeten står över skollagen i princip i varje kommun. Det måste vi råda bot på, säger LR:s Åsa Fahlén.

Annons

Partiernas kandidater: ”Om jag fick bli utbildningsminister…”

Val 2018

Under den stora skoldebatten i Almedalen fick alla riksdagspartiernas utbildningspolitiska talespersoner svara på frågan ”Vad gör du om du blir utbildningsminister efter valet?” Här är svaren.

Väljarna om skolpolitiken

Liberalernas skolpolitik ”stjäl” väljare från andra partier

Valet 2018

Skolan är en av valets viktigaste frågor, så viktig att väljarna kan tänka sig att byta parti. Störst stöd bland andra väljare än sina egna har Liberalerna.

Bara 2 av 10 KD-väljare nöjda med partiets skolpolitik

Val 2018

Kristdemokraterna är det riksdagsparti som får lägst stöd för sin skolpolitik av de egna väljarna.
– Deras väljare verkar inte veta vad partiet tycker, säger Åsa Fahlén, ordförande LR.

Skolfrågan oviktig för SD:s väljare

Val 2018

Sverigedemokraterna har svagt stöd för sin skolpolitik bland de egna väljarna. Samtidigt kan få av dem tänka sig att rösta på ett annat parti på grund av det.

Hälften av M:s väljare mot vinster i skolan

Val 2018

Moderata väljare håller det fria skolvalet högst av alla väljargrupper, men hälften av dem är negativa till vinstuttag ur friskolor.
– Det är tydligt att moderata väljare inte ser valfrihet och vinstuttag som förutsättningar för varandra, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

S-väljare vill se förstatligande av skolan

Val 2018

Socialdemokraternas väljare är de som är allra mest positiva till ett statligt övertagande av ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver inte frågan.
– Skulle Stefan Löfven lyssna på sina väljare borde han driva den frågan, säger Åsa Fahlén, Lärarnas Riksförbunds ordförande.

Varannan C-väljare redo att byta parti för skolans skull

Val 2018

En majoritet av Centerpartiets tillfrågade väljare anser att staten bör ta över ansvaret för skolan från kommunerna, men partiet driver en annan linje. Det kan kosta dem väljare, enligt en färsk undersökning.

MP:s väljare säger ja till statlig skola – men partiet säger nej

Val 2018

Skolan är viktig för Miljöpartiets väljare, men bara 36 procent av dem tycker att MP har den bästa skolpolitiken, enligt en ny väljarundersökning.
– Det är nog hög tid för Miljöpartiet att lyssna på sina väljare, säger LR:s orförande Åsa Fahlén.

V-väljarna: Inga vinstuttag för friskolor

Val 2018

Fler än åtta av tio Vänsterpartistiska väljare menar att friskolor inte borde kunna ta ut vinst. Lika många vill att staten tar över ansvaret för skolan från kommunerna.

Tre lärare: Ta bort betyget ”icke godkänt”

Debatt

Ta bort kunskapskraven – betyg bör sättas utifrån en medelprestation som normeras genom lärares erfarenhet och nationella prov – och ta bort betyget “icke godkänt”.
Det anser lärarna Nicklas Mörk, Håkan Sjöberg och Mårten Sahlin apropå den senaste tidens kunskapskravsdebatt.

Kommentera
Valet 2018

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Text + webb-tv

I mötet med Jonas Sjöstedt (V) vill läraren Ragnar Sjölander veta: 
Hur ser han på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Anna Ekström: Marknadsstyrningen av skolan leder fel

Valet 2018

Hur ser Socialdemokraternas minister Anna Ekström på lärarnas arbetssituation? Vad vill hon göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Socialdemokraterna?

Jimmie Åkesson: Vi måste gå mot mer statlig styrning

Valet 2018

Hur ser Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på lärarnas arbetssituation? Vad vill han göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Sverigedemokraterna?

Annie Lööf: ”Skolan ska vara kvar på kommunal nivå”

Text + webb-tv

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
– Det har varit alldeles för stora förändringar inom skolans område på ganska kort tid, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson: ”Fler behöver bli förstelärare”

Valet 2018

Hur ser Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir Sveriges statsminister?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Text + webb-tv

Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?
– Elevpengen förstör relationen mellan rektor, lärare, elever och förälder, säger Gustav Fridolin.

Björklund: ”Det är många amatörer som styr skolan”

Valet 2018

Hur ser Liberalernas partiledare Jan Björklund på lärarnas arbetssituation och vad lovar han att göra för svensk skola efter valet om han blir utbildningsminister? 

EBT: Skolan lider av administrationssjukan

Valet 2018

Hur ser Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet om hon får makten och varför ska lärare rösta på just Kristdemokraterna? 

”Jag vill lyfta de estetiska ämnena”

Bild

Med åttaåriga Petra som guide får lågstadieelever upptäcka konsten och lära sig mer om bilders betydelse.
Torhild Elisabet Sandberg har skrivit en bokserie för barn om konsthistorien.  

"Lärare kan för lite om dyslexi"

Dyslexi

Lärare kan inte tillräckligt mycket om dyslexi, menar Christina Hellman, ordförande för Svenska Dyslexiföreningen.
– Man måste återinföra klassisk läs- och skrivinlärning på lärarutbildningen.

LR och M: Fem förslag för ökad studiero

Ordning och reda

Anmälningarna till Arbetsmiljöverket om hot och våld i skolan har nästan dubblerats sedan 2014. Nu presenterar LR:s Åsa Fahlén och moderaternas Erik Bengtzboe fem förslag som ska bryta trenden.

"Kritiken mot Academedia felaktig"

Replik

Lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom lyfte i en debattartikel ett antal problem som de ser med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor.
Nu svarar Academedias kommunikationsdirektör Paula Hammerskog på kritiken.

Kommentera

”Elever i särskolan får inte hamna utanför i ett jämlikt skolsystem”

Debatt

Elever i grund- och gymnasiesärskolan är osynliga i debatten. Nu uppmanar vi samtliga partier att ta sitt ansvar och säkerställa att även elever i grund- och gymnasiesärskolan får rätt till en likvärdig utbildning. Det skriver Harald Strand, Förbundsordförande för FUB och Zarah Melander, Ombudsman FUB.

Kommentera

Läraren: Så blir programmering roligt

Digitalisering

Programmera egna mobilappar är inte lika svårt som det låter. Det menar matteläraren Per Bodelius, som låtit sina elever göra just det.
– Även de som först var motsträviga mot programmering tyckte att det var skoj, säger han.

”Svängdörren mellan Academedia och Skolverket hotar rättssäkerheten”

Debatt

Jurister som byter arbetsplats mellan friskolekoncerner och de myndigheter som ska reglera dem är bara ett av problemen med att låta bolag göra vinst på skattefinansierade skolor, något som Sverige är ensamma om i världen. Det skriver lärarna Göran Drougge och Magnus Ekblom.

Kommentera

Avtalet: Turordningsreglerna under lupp

Läraravtalet

Nu har lärarfacken och SKL fått i läxa över sommaren att titta närmare på konsekvenserna av turordningsreglerna.
Efter sommaren fortsätter medlingen.

S: Stopp för nya vinstdrivande skolor

Val 2018

Behovsbaserad skolpeng, gemensam antagning till fristående och kommunala skolor samt ett stopp för nya vinstdrivande skolor. Det är några av förslagen S presenterar inför valet.
– Vi vill att valet ska handla om det här, säger gymnasieminister Anna Ekström.

”Hög tid att ta tag i skolans digitalisering”

Debatt

Arbetet med att aktivt rusta alla Sveriges skolor för digitalisering måste börja omgående. Det skriver debattörerna Åke Grönlund, professor i informatik, och Matilda Wiklund, lektor i pedagogik.

Kommentera

Skolverkets förslag: Ta bort möjligheten att läsa extra svenska och engelska

Språkval

Fler elever ska läsa moderna språk, tycker Skolverket. Därför föreslår man att möjligheten att läsa extra engelska och svenska som språkval, ska ta bort.
– Bra, tycker läraren Annika Sjödahl.

"Brist på läromedel påverkar kunskapsresultaten"

Debatt

Många lärare och elever saknar idag läromedel. Det påverkar kunskapsresultaten, mest för de elever som inte kan få stöd i hemmet. Det skriver Svenska Läromedels vd, Rickard Vinde.

Kommentera

Den blomstertid nu kommer – eller...?

Debatt

”Till alla barn där ute som har svårt att bli förstådda i skolan: Vi saknar er varje dag och ni tillför så mycket!”, skriver Lo Håkansdotter, årskurs 7.

Kommentera
Valet 2018

På rast med Annie Lööf

Valet 2018

Hur ser Centerpartiets partiledare Annie Lööf på lärarnas arbetssituation? Vad lovar hon att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Centerpartiet?
Läraren Ragnar Sjölander frågar ut Annie Lööf i serien ”På rast med...”.

”Lärarna får ta den stora smällen i dag”

Val 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under sina raster från lektionerna på skolan. 
Hur ser Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Vänsterpartiet?

Fridolin: ”Elevpengen förstör relationen”

Valet 2018

Skolvärlden lät läraren Ragnar Sjölander möta ledarna för de åtta riksdagspartierna under hans raster från lektionerna på skolan. Hur ser Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin på lärarnas arbetssituation? Vad lovar han att göra för svensk skola efter valet och varför ska lärare rösta på just Miljöpartiet?

Så ska fler lockas att läsa tyska

Moderna språk

Allt färre elever läser tyska. För att öka intresset satsar Tysk-svenska handelskammaren 1,5 miljoner kronor i förhoppning om att fler elever ska lockas till språket.
– Fantastiskt! Alla satsningar på tyska språket är bra, säger tyskläraren Mia Smith.

SPSM: Viktigt att komma närmare huvudmännen

Samverkan

Utbildningsminister Gustav Fridolin vill att skolmyndigheterna ska samarbeta mer regionalt.
Generaldirektören på SPSM, Fredrik Malmberg, har redan påbörjat arbetet.

LR efter kritiken: Vi vill träffa aktiva medlemmar

Replik

Pensionerade lärare i Luleå är kritiska till att seniormedlemmar i LR Luleå bara får vara med på var tredje aktivitet som kommunföreningen anordnar.
Nu svarar kommunombuden i Luleå på kritiken.

Kommentera

”LR diskriminerar sina seniormedlemmar”

Debatt

”Har Lärarnas Riksförbund som policy att diskriminera sina seniormedlemmar?” Det undrar lärare i Luleå efter att förbundet lokalt tagit beslut om att seniormedlemmar endast får vara med på var tredje aktivitet.

Kommentera

Så ska Sverige bli topp 10 i Pisa

Skolpolitik

Tioårig grundskola, ordningsbetyg och privata aktörer inom lärarutbildningen. Det är några av Alliansens förslag inför valet.
– Regeringen gör inte fel saker. De gör ingenting, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund till Skolvärlden.
– I huvudsak gör vi det Alliansen föreslår, kontrar Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning.

Ny dom: Förtroendearbetstid grund för a-kassa

Fackligt

Kan lärares förtroendearbetstid ligga till grund för a-kassa?
Ja, anser kammarrätten i Stockholm.
– Beslutet kommer få konsekvenser för våra medlemmar, säger LR:s chefsjurist Kristina Rollbäck. 

Fridolin: Vill inte slå ihop skolmyndigheter

Skolutredning

En ny utredning föreslår att Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska Skolmyndigheten slås ihop, till två nya myndigheter.
Men utbildningsminister Gustav Fridolin kommer inte göra verklighet av förslaget.
– Vi är inte beredda att förespråka en sammanslagning.

Undersökning: ”Lärare på friskolor mer nöjda”

Lärare på fristående skolor är mer nöjda med sina arbetsvillkor än lärare i kommunala skolor. Det visar Jobbhälsoindex 2018.
– På mindre enheter är det lättare att ha en dialog med chefen och snabbare beslutsvägar, vilket medarbetare ofta upplever som positivt, kommenterar LR-ordförande Åsa Fahlén.

Ministern: Skolsegregationen är tätt kopplad till vinsterna

Skolmarknad

Gymnasieminister Anna Ekström (S) har inte gett upp hoppet om att begränsa vinstuttaget för friskolorna trots nederlaget i torsdagens riksdagsomröstning.
– Jag ser hela tiden vad vinstjakten ställer till med i skolan, säger hon till Skolvärlden.

Annons
Betyg & bedömning

Samlat

Här hittar du artiklar som berör betyg och bedömning.

Annons
Nyanlända

Samlat

Här har vi samlat artiklar som handlar om nyanlända elever.

Läsarfrågan

Samlat

Här hittar du svar på läsarfrågor om knepiga lärarsituationer, undertecknade Margareta Normell, lärare, psykoterapeut och författare.

Annons