lisa_palm
Foto: Shutterstock/ Oscar Stenberg
Debatt

”Vinstdrivande skolor väljer bort elever som behöver stöd”

Debatt Vinstdrivande skolor väljer bort elever som behöver stöd. Det är anledningen till att vi inte ska ha vinster i välfärden, skriver Lisa Palm, utbildningspolitisk talesperson för Feministiskt Initiativ. 

Tuva föddes med en CP-skada. Hennes föräldrar ställer henne i kö till en friskola inför att hon ska börja förskoleklass och informerar om hennes tillstånd – hon är rullstolsburen och kommer att behöva assistans när hon till exempel ska gå på toaletten. Skolan svarar att det blir enklare för alla om Tuva går på en kommunal skola.

Kevin är 13 år, har dåliga betyg och har umgåtts med fel personer. Föräldrarna har bestämt sig för att flytta, för att han ska kunna bryta mönstret. Men alla friskolor de kontaktar kan tyvärr inte ta emot honom. Det är fullt överallt. I alla klasser. När en annan förälder ringer för att fråga om det finns plats på friskolorna för studiemotiverade Isabella är det inga problem.

Detta är exempel inspirerade av granskningar av friskolorna som programmen ”Skolfront” och ”Uppdrag granskning” gjort för flera år sedan, men det finns ingen anledning att tro att det ser annorlunda ut i dag.

Friskolorna finansieras av våra gemensamma skattepengar och ska vara öppna för alla, på lika villkor. Men media har vid flera tillfällen kunnat avslöja hur friskolor väljer bort studiesvaga, stökiga eller funktionsnedsatta elever – till förmån för elever som är mer önskvärda.

Frågan vi måste ställa oss är: varför gör skolorna så här, varför diskrimineras de barn som behöver samhällets stöd? Svaret är lika enkelt som självklart: för att skolorna drivs av ett intresse att tjäna pengar. Om de tackar nej till Kevin och Tuva slipper de söka pengar för extra stöd, slipper anlita skolkuratorer, slipper anställa assistenter. Och i fallet med Kevin: skolans betygssnitt håller sig på en högre nivå, Kevins låga betyg kommer inte att dra ner det, vilket skulle påverka skolans marknadsföringsvärde.

Detta är anledningen till att vi inte ska ha vinster i välfärden. För att när verksamheter får en möjlighet att sortera människor, så kommer det att ske. Även om att forskning visar att både samhälle, skola och företag mår bra av att människor med olika förutsättningar och erfarenheter blandas. Att vi lär oss av varandra och växer som människor.

Men – och detta är viktigt – även om det hade varit så att pluralism inte skapade tillväxt för samhället – så hade vi i Feministiskt Initiativ förespråkat det. För det handlar också om mänskliga rättigheter. Det handlar om att Tuva inte ska behöva känna att hon är en belastning för samhället och oönskad, för att hon har en CP-skada.

Det handlar om att Kevin inte ska behöva känna att alla chanser är borta, för att han tappade greppet när föräldrarna skilde sig och han hamnade i puberteten samtidigt.

De skattepengar vi betalar in ska hjälpa oss att färdas väl genom livet. De ska inte gå till vinster till investmentbolag och hamna i ett skatteparadis. Hur ska vi då kunna behålla tron på det samhälle vi har skapat? Om en solbränd placerare köper en ny air-condition till semesterhuset i Benidorm för de pengar som vi skattebetalare hade hoppats skulle användas till en rullstolsramp till Tuva? Eller stödlektioner och kuratorssamtal till Kevin?

Förminska inte frågan om vinster i välfärden tilll att handla om kronor och ören.

Det handlar om vår tilltro till samhället och varandra.

Lisa Palm (FI) utbildningspolitisk talesperson

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm