paula

”Vuxna måste vara närvarande”

Plusgymnasiet och har befunnit sig i händelsernas centrum i veckan. Det efter rykten om att en elev stod bakom Instagram-kontot, som skapade upplopp i Göteborg. Situationen har fått Academediakoncernen att intensifiera sitt arbete med sociala medier.

I tisdags samlades hundratals ungdomar utanför Plusgymnasiet och det rådde kravallstämning. Det efter att en kvinnlig elev påståtts ligga bakom Instagram-kontot där unga flickor hängdes ut med kränkande sexkommentarer.

Upploppet spred sig till flera platser i Göteborg och även på onsdagen, då Plusgymnasiet stängts på uppmaning av polisen, var stämningen hätsk utanför skolan och på andra platser i staden.

På torsdagen öppnade skolan igen, men istället för lektioner vigdes dagen åt att hantera situationen.

– Det har varit väldigt, väldigt lugnt. Vi bjöd in hälften av våra 650 elever på förmiddagen och hälften på eftermiddagen tillsammans med lärarna. Vi hade medarbetare från Fryshuset på plats och en expert på sociala medier, så att alla skulle kunna ställa frågor om vad som hänt, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia. en av landets största friskolekoncerner, till skolvärlden.se.

Händelsen har fått Academedia att intensifiera skolornas arbete med sociala medier. 

– Näthatet finns överallt och är inte ett problem som vi äger, utan vi behöver jobba med hela samhället kring det. Det behövs en större vuxennärvaro på nätet och vi ska nu jobba tillsammans med kommunen om de här frågorna, säger Paula Hammerskog.

Academedia och Göteborgs stad har beslutat att hålla gemensamma utbildningsdagar för föräldrar med syftet att öka just vuxennärvaron på nätet.

– Som det är nu ser inte tillräckligt många vad ungdomarna gör i sociala medier. Vi måste se till att finnas där ungdomarna finns och det innefattar sociala medier eftersom det är en stor del av deras liv.

Har lärarna tillräckliga kunskaper för att kunna ta hand om en sådan här situation?

– Det varierar. En del har det medan andra inte är så intresserade. Jag tror att lärarkåren speglar hur det ser ut i övriga samhället. Samtidigt är det viktigt för lärare att vara där och att kunna nås via sociala medier, eftersom det har blivit ett naturligare kommunikationssätt för unga än mejl.

Kommer ni att utbilda era lärare?

– Vi tror att vi behöver höja kompetensen både hos elever, lärare och föräldrar, så vi börjar nu med föräldrarna.

Vad är ditt råd till lärare när det gäller ryktesspridning om elever på nätet?

– Att reagera tidigt. På Plusgymnasiet reagerade de väldigt snabbt när de fick indikationer på att det fanns elever som kände sig utsatta. Man måste leta information för att kunna stödja eleverna. Som vuxen behöver man gå in med våra värderingar och visa vad som är rätt och fel. Det handlar om att våga och orka reagera och agera.

Flera av de flickor som blev uthängda på sajten rycker på axlarna utåt sett, berättar Paula Hammerskog, men som vuxen är det viktigt att se genom det.

– De kan ju ha en väldigt hård yta mot den här typen av händelser. Samtidigt måste vi ta dem på allvar för det är klart att det någonstans gör ont.

Flera personer greps under upploppen i veckan och anmälningarna strömmar in till polisen. Den elev på Plusgymnasiet som anklagats för att stå bakom Instagram-kontot nekar. Nu har en ung, anonym och ångerfull manträtt fram i Aftonbladet och sagt att han ensam skapat kontot.

– Ingen vet ju fortfarande vem det är och det händer ju att folk tar på sig saker som de inte har gjort, så vi behöver vänta med att bestämma oss för vem som är skyldig, säger Paula Hammerskog. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm