webbutbildning
Utbildning

Webbsatsning ska råda bot på lärarbristen

Här är regeringssatsningen som ska få fler lärare till skolan.
Efter lönelyft och ytterligare skolpengar lanseras det nästa år en webbutbildning som ska locka tillbaka några av de 40 000 redan utbildade lärarna.

Tidigare i år presenterade regeringen siffror som visar att upp till 60 000 fler lärare än vad som beräknas examineras måste rekryteras till 2019. För att råda bot på lärarbristen vill regeringen locka tillbaka de redan utbildade lärarna, som i dag arbetar med annat, till skolan. Hur? Med en utbildning på webben, detta enligt ett förslag i höstbudgeten.

Webbutbildningen ska erbjuda redan färdigutbildade att fräscha upp sina lärarkunskaper och på så vis hoppas regeringen locka tillbaka några av de omkring 40 000 lärarutbildade personerna. Skolverket får i uppdrag att skapa utbildningen. Regeringen avsätter tio miljoner kronor i höstbudgeten för 2017 och därefter två miljoner kronor årligen.

– Man ska kunna fräscha upp sin utbildning på ett enkelt sätt, säger utbildningsminister Gustav Fridolin i Dagens Nyheter.

I stället för att utbilda nya lärare från grunden, vilket tar upp emot fem år, skulle det här snabbspåret snabbare råda bot på problemet hoppas regeringen.

– Det är ett sätt för att möta den här lärarbristen. Vi behöver fler utbildningsplatser, men vi behöver också fler akademiker som vill skola om sig till lärare, säger tillförordnade gymnasieministern Helene Hellmark Knutsson till DN.

Men det kommer också kritiska röster. Lärarnas Riksförbund ordförande, Åsa Fahlén, tycker inte satsningen är tillräcklig.

– Det är väl lovvärt med en webbutbildning. Men det räcker inte, säger Åsa Fahlén, ordförande i Lärarnas riksförbund, till DN.

I det senaste numret av Skolvärlden (upplaga nummer sex) kommenterade ordföranden några av de alternativa vägarna till lärarbehörighet.

– Vi behöver få in de unga i läraryrket, men vi måste också behålla de som redan är lärare och även få in personer utifrån, sa hon då i tidningen.

Hur viktigt är det med olika vägar in i läraryrket?

– Det är viktigt. Samtidigt ska vi inte sänka kraven, vi måste fortfarande ha en kvalitativ utbildning och ska inte tulla på legitimationskraven, sa Åsa Fahlén.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm