erik
Foto: Anja Feldt

Zlatan får sportiga tonårskillar att läsa

Zlatan Ibrahimovic  är inte bara kung på fotbollsplanen. Hans livs berättelse har också fått fart på läslusten hos oerfarna läsare. Högstadieläraren Erik Elenstrand har tittat närmare på vad som får sportiga tonårskillar att ta sig igenom en biografi på 432 sidor.

Tonåringarnas läsförmåga sjunker och värst är det för killar. En fjärdedel av tonårspojkarna klarade inte av PISA:s basnivå för läsförståelse i den senaste studien.

Men det finns trots allt böcker som tar sig igenom studieovana pojkars nålsöga. En är ”Min historia. Jag är Zlatan Ibrahimovic” av fotbollskungen själv och författaren David Lagercrantz. I fjol steg utlåningen av e-böcker med 70 procent i Malmö, mycket tack vare Zlatan.

– Det är intressant att boken har fått så många läsare i en målgrupp som annars har det lite svårare i skolan, säger Erik Elenstrand, svensk- och idrottslärare på Ilandaskolan i Karlstad.

Han har i sin kandidatuppsats vid Lunds universitet intervjuat fem lärare och fem sportintresserade tonårskillar som sällan läser litteratur. De beskriver hur boken ger förståelse för olika uppväxtvillkor och hur Zlatans klassresa har påverkat den han är i dag. Det är lätt att identifiera sig med honom och återkoppla berättelsen till sin egen livssituation, och det framkallar läslust.

Det är också lockande att få veta hur en annars ganska otillgänglig stjärna ser på saker och ting. Eleverna tycker även om det enkla språket och humorinslagen i biografin.

”Det är märkligt att jag läste ut boken så snabbt, eftersom jag annars aldrig läser böcker”, säger en elev.

Erik Elenstrand tror att det finns ännu en orsak till bokens popularitet.

– Det var en av de första böcker som hade en app med bilder, videoklipp och annat om boken. Det kan möjligtvis ha ökat intresset.

De intervjuade lärarna anser att boken är ett bra diskussionsunderlag för att få eleverna att reflektera över till exempel idrott, hälsa, ledarskap och moral. De beskriver också hur boken har fått elever att läsa fler böcker efteråt.

Litteratur och läsning står inte så högt i kurs bland idrottande tonårspojkar, men Zlatans bok lyckas förena idrott och litteratur.

– Som lärare tror jag det är viktigt att utgå från elevernas intressen. Jag tror också att man behöver prata mer om böcker i skolan.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm