Annons

Privat sektor: När hörde vi sist om lärare som fick åka på kick-off med vinprovning?

Jag har märkt en sak. Vi lärare är dåliga på att förstå vad friskolereformen egentligen betyder eller ska betyda för oss anställda. (Förutom att alla antagligen har märkt att friskolelärare har lägre löner och ofta ännu mer pressade scheman med ännu mindre planeringstid…)

Vi beter oss som om vi fortfarande jobbar åt det offentliga, där vi är medvetna om ansträngda budgetar och där vi förväntas dra vårt strå till stacken så att inte skatterna ska höjas, men det gör många av oss inte längre. Vi arbetar åt företag som går med vinst, ibland mycket hög vinst, som går till börsen och delar ut vinst till aktieägare mm, helt enkelt som vilket privat företag som helst.

Men när hörde vi sist av lärare som fick åka på Kick-off till Schweiz i fyra dagar, med mountainbiking, vinprovning mm? När hade våra kollegor sist en av företaget betalt After-Work med tre rätters lyxmeny? När blev det Teambuilding i Äventyrspark eller klätterhall för vår del? Vilka av friskolorna köper in en personlig tränare en timme (arbetstid) i veckan? Var finns det generösa friskvårdsbidrag för friskolelärare? När får vi åka på intressanta konferenser om pedagogik, ny teknik eller andra länders spännande koncept för att möta de specialpedagogiska behoven?

Vi har glömt att vara på vår vakt. Utan att märka det arbetar vi åt privata fickor, men beter oss fortfarande som om vi arbetar åt medborgarna. Bara för att verksamheten betalas ur medborgares fickor betyder det inte att vi ska nöja oss med samma behandling som vi accepterade när vi arbetade åt kommunen eller staten.

Antingen ska skolan vara ett privat företag, eller inte. (Helst inte, förstås.) Men att vilja göra vinst på vårt arbete och sedan inte bry sig om oss, det går inte!

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer