Annons

Ännu en intensiv skolvecka

Vi kan konstatera att skolans värld och villkor fortfarande är ett glödhett ämne i medier och bland politiker och experter. De sex partiernas uppgörelse om friskolornas villkor och krav på långsiktighet hann knappt presenteras innan det var dags för den första stora koncernen att lämna skolmarknaden på grund av svikande elevunderlag – JB Education. Beslutet berör 10 500 elever och hundratals lärare. Många skolor får nya ägare, men några står fortfarande utan. Hur många lärare som får behålla sina jobb och hur många elever som inte får fortsätta sin utbildning i höst vet vi inte ännu. Rösterna höjs för en utbildningsgaranti, ett förslag som även utbildningsministern stödjer.

Årets avtalsförhandlingar och industrimärkets funktion var temat på ett intressant seminarium i veckan på SNS. Den nu femtonåriga svenska modellen som använder exportindustrin som riktmärke för landets löneförhandlingar stöttes och blöttes. Märket slutade som bekant på 6,8 procent på tre år – en nivå som lärarfacken definitivt inte är nöjda med. Seminariet tog också upp faktumet att allt fler avtal blivit sifferlösa på senare år – inte minst lärarnas de kommande två åren. En orsak som nämndes är att fackförbunden med det hoppas på mer än industrimärket. Hur det blir för lärarnas del nästa år återstår att se.

Och så vill jag passa på att hylla vår duktiga praktikant Alva Hällberg som gör sin sista dag hos oss. Hon är förresten tillbaka redan om en vecka, men då som tillfälligt anställd.

Ha en riktigt skön helg!

Synnöve

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer