Annons

… betraktaren ska känna sig medveten och delaktig i valet.”

Konstnärer är tolkare av vår samtid. Maria Westerberg är en av fyra konstnärer som gjort alternativa valstugor som står vid Sergels torg i Stockholm. Hennes valstuga är helt täckt av speglar. Varför?
– Jag ville att betraktaren skulle känna sig medveten och delaktig i valet och att min stuga ska uppmana till reflektion och spegla verkligheten och samhället, staden, människorna och den pågående valhetsen.
Inuti har hon satt en tapet som hon formgivit och som bygger på de sju politiska partiernas symboler inspirerat av kaleidoskop och folklore.
Hon är själv inte särskilt intresserad eller insatt i valrörelsen. Och tycker att nu mot slutet är det mest valfläsk och det ökar inte hennes intresse.
Men rösta, det gör hon:
– Självklart ska jag rösta! Jag anser att alla bör rösta eftersom det är ett sätt att bidra till en bättre och egenvald framtid.  Känner man att det inte finns något parti som representerar allt är det i alla fall bättre att ge sin röst till det parti som har någon fråga som känns viktig, speciellt för att förhindra fel parti att få ett övertag eller komma in i riksdagen.
Och så skolan, hur viktig är den i valet?
– Väldigt viktig. Båda mina föräldrar är lärare så jag är ganska insatt. Alla bör inse att en dålig skola är som att bygga ett hus på en dålig grund. Det håller inte i framtiden. Mer satsning på skolan och värdera lärare, deras kunnande, höj lönerna, minska antalet elever i klasserna. Det finns många saker jag skulle kunna rabbla upp men detta är några av de viktigaste.
En annan alternativ valstuga är helt vit och där hänger tuschpennor i snören. Jag fattar direkt: Betraktaren kan formulera sina egna vallöften. Det har någon redan gjort, ”Gör om skolan”.

Är du i närheten av Sergels torg, kolla på stugorna och jämför med de ”vanliga”.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer