Annons

… förutsättning för ekonomisk tillväxt, innovationer och ett blomstrande samhälle.”

Visst talar Sigbrit Franke om skolan. Hon är lärare, professor i pedagogik, har varit universitetsrektor och Sveriges första kvinnliga universitetskansler. Idag är hon bland annat senior adviser på tre av våra största universitet.

Hon är djupt engagerad i utbildningsfrågor – och oroad. Och glad över att jag ringer med målet att lyfta skolan inför valet:

– Vi har svikit idealen som utgår från att alla ska ha samma möjlighet till kunskap och bildning. Utvecklingen av skolan har gått åt fel håll. Och de som blir lidande är barn som kommer från icke studievana familjer.

Hon är tydlig, konstaterar var problemen är och vad som behöver göras. Till exempel är det bra med en ny lärarutbildning även om det tar tid innan effekterna slår igenom. En bra lärarutbildning kan också höja statusen för lärarna.

– En förutsättning för en bra skola är en bra lärarutbildning med forskningsanknytning. Utbildningen måste vila på forskning och inte på snömos. Men nu behöver vi en stenhård satsning på kompetensutbildning för de nuvarande lärarna.

Hon vill att alla beslut som rör skolan ska bygga på empiriskt underlag istället för flummiga idéer. Hennes kommentarer bekräftar min bild av att förändringsbesluten för den svenska skolan de senaste årtiondena präglats av trender snarare än tung forskning.

– Utbildningsvetenskapen måste stärkas. Som det är nu har pedagogerna fått stiga ner. Vi måste också ta in internationell forskning, säger Franke.

Den svenska skolan är för svensk, tycker hon…

Jag citerar gärna vår ranking av skolans makthavare i Skolvärlden # 5: ”När Sigbrit Franke talar lyssnar Utbildningssverige.” Hoppas politikerna gör det också.

På måndag kan du läsa hur Jan Björklund kommenterar Maria Wetterstrands utmaning och svarar på mina frågor.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer