Annons

…. så glad att skolan engagerar så många.”

Är det bara jag som tycker att alla talar om skolan nu? Nej, så är det inte. De politiska utspelen och debattartiklarna står som spön i backen mitt i sensommarvärmen både från regering, opposition, näringslivsrepresentanter och samhällsdebattörer.
Alla har synpunkter på skolan. Och kanske är det det som gett effekten att skolan just nu ligger på toppen för det väljarna prioriterar inför valet.
Jag pratar med Metta Fjelkner. Varför tror du så många talar om skolan just nu? Hon är inte helt säker men glad:
– Jag är så glad över att skolfrågorna kommer högst bland sakfrågorna bland väljarna. Skolan engagerar så många och det är bra.
Hur ser din egen agenda ut fram till valet, hur ska du hålla skolfrågorna levande?
– Jag kommer att fortsätta sprida samma budskap, trumma in mitt budskap som bygger på alla elevers rätt till kunskap. Och visst har vi fått gehör för det. När vi formulerade vårt arbete på det området inför valet 2002 talade ingen utom vi om kunskap. Nu talar faktiskt alla politiska partier om vikten av kunskap i skolan.
I kölvattnet av skoldebatten borde det skapas utrymme för eftertanke. Hur har svenska skolan blivit egentligen? Och hur tar man reda på det bäst? Det är hög tid för en rejäl utvärdering! Kanske kommer det. Metta igen:
– Den roligaste delsegern i vårt arbete, tycker jag, kom i somras när oppositionen i sitt utspel om skolan sa att de vill utvärdera skolreformerna. Om det blir regimskifte ska jag ligga på dem om det. Om regeringen blir kvar får vi hoppas att de också kan komma överens om att göra en utvärdering. Det är ett viktigt steg för skolan.
Det kommer bli en spännande och viktig valrörelse för skolan. På min egen önskelista står högt valdeltagande högst. Och jag har börjat hemma vid köksbordet. Mina två äldsta barn får båda rösta och jag vill verkligen att de gör det. Jag tjatar nog lite, inte hur de ska rösta med att de ska rösta. Och uppmuntra sina kompisar. Gör det du också.
Nu gasar jag i Skolvärldens valblogg och inläggen kommer allt oftare fram till valet.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer