Annons

…det är viktigt att vi talar om lärarnas betydelse. Bakom varje lyckad elev står en lärare.”

I valrörelsens slutspurt, hur viktiga är skolfrågorna? Jag frågar Mikael Damberg (S) som sitter i riksdagens utbildningsutskott.
– Om vi tittar på Stockholm så rankar väljarna skolan som nummer 1. Det finns en stor oro för vart skolan är på väg. Tyvärr har media väldigt lite fokus på de frågor som väljarna tycker är viktigast.
Skolan är det som mest avgör samhällets framtid, menar han och talar med engagemang om framtidens kunskap.  Bland annat vill han ha en nationell it-strategi för skolan. Och att vi måste investera mer i skolan.
Så kommer vi in på lärarnas status, han tycker att vi måste tala mer om hur viktiga lärarna är:
– När en elev lyckats står en duktig lärare bakom. Och det handlar inte bara om ämneskunskap utan även om ledarskap och att se de elever som behöver extra hjälp.
På Mikael Dambergs valaffisch sammanfattar han hur han tycker att vi ska satsa på skolan: med mindre klasser och kompetenta lärare.
Men det är det väl ingen som idag motsätter. Skillnaderna mellan blocken är inte så stora när det gäller skolan. Alla partier tycker att skolan är viktig och vill på olika sätt satsa. Men som det är nu har ändå skolan blivit något av en slagpåse i debatten. Vi behöver ett pågående samtal över blockgränserna om skolan. Nu. Det håller Mikael Damberg med om, och skyller inte överraskade på Björklund.
Själv tycker jag att det är ointressant vems felet är att det blivit så konfliktorienterat kring skolan mellan blocken. Det viktiga måste vara att få politiker av alla färger att inse att det inte går att fortsätta så här. Vem lyfter skolan över blockpolitiken?

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer