Annons

…Ingen ska vinna valet på skolfrågorna. Skolan är en helig instans.”

– Lärare är det vackraste yrket i världen.
Eller sa han att lärare är det viktigaste yrket i världen? Stavros Louca är lätt den mest kända läraren i Sverige tack vare tv-serien om klass 9 A. Jag talar med honom över en knackig telefonlina från Pajala där han föreläst och han är så engagerad att jag knappt hinner med.
Hur viktig tycker han att skolan är i valet? Det känns som han inte förstår frågan, han tycker liksom inte att skolan har med politik att göra:
– Ingen ska vinna valet på skolfrågorna. Skolan är en helig instans. Och om vi ska få en framgångsrik skola måste alla politiker satsa på skolan. Men inte med reformer som kan ändras från val till val.
Han tycker att skolan är till för barnen. Punkt. Han säger det flera gånger.
Nadia och Yasmin, två av dina elever jag talat med tidigare i bloggen, tycker att ett av de största problemen i skolan är att det byts lärare så ofta.
– Det förstår jag. Jag växte upp på Cypern och hade samma lärare. Jag kände en stor trygghet tack vare det.
Inspirerad av upplägget i de cypriotiska skolorna önskar han sig en skola som delas bara i två delar, från att barnen är 6-12 år samt från 12-18 år:
– Bland det svåraste våra elever står inför är övergången mellan högstadiet och gymnasiet. Tänk om de kunde få ha samma lärare. Eleverna behöver trygghet och kontinuitet.
Men varför vill inte lärare vara kvar i yrket?
– Det är enkelt för mig som är från Cypern. Där är det status att vara lärare, de tjänar dubbelt så mycket som en svensk lärare och har 12 procents skatt. Lärare där känner sig behövda. Många vill bli lärare, konkurrensen är hård och kvaliteten hög. Lärarrollen är också mer specialiserad än där, svenska lärare ska göra allt möjligt annat än att undervisa.
Jag ser fram emot den nya omgången av klass 9 A som håller på att spelas in nu.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer