Annons

…kunskap ska vara skolans fokus, och högre status för läraryrket.”

Skolans viktigaste makthavare är utbildningsminister Jan Björklund som även är partiledare för Folkpartiet. Nu är du utmanad av Maria Wetterstrand. Hur känns det?

– Det är bra. Skolpolitiken är den viktigaste framtidsfrågan.

Han verkar inte det minsta förvånad över att Miljöpartiet vill ta över skolfrågorna inom oppositionen:

– Socialdemokraterna vill undvika skolfrågan i valrörelsen. De vet inte vilket ben de ska stå på.

Björklunds svar är korta – och raka. Han är tydlig men ingen visionär. Han vet vad han vill och hur han vill nå dit. Svar på mina frågor har jag denna gång fått per mail, men han är lika rak, och ofta korthuggen, irl. ”In real life”.

Och vilka är nyckelfrågorna inom skolan inför valet?

– Synen på skolan, där jag tycker att kunskap ska vara skolans fokus, och högre status för läraryrket. Lärarlegitimation och lärarutbildning med högre ämneskrav är viktiga frågor.

Björklunds svar är ingen överraskning, å andra sidan är det väl det som behövs i politiken, ett envist upprepande om och om igen.

Det är många politiker som är, har arbetat som eller lever tillsammans med lärare. Två exempel: Göran Hägglund, partiledare i KD, är gift med en lärare. Mats Pertoft, MPs skoltalesman, har själv arbetat som lärare. Är lärarna något av en undergroundrörelse? Tja, inte mycket har i så fall rörelsen gjort hittills. Men det ligger en stor kraft hos lärarna. Om ni vill.

Senare under veckan kan du läsa om mitt samtal med Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, som är minst lika engagerad och envis som Björklund. Hon är också lärare och driver skolfrågorna sedan tio år.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer