Annons

Aktiv men lite spretig skoldebatt i bland annat Mora Tidning.”

Jag vill inte kasta sten i glashus men ändå väcka frågan om skolrankingen som kom i mitten av månaden. Den fick mycket kritik runt om i landets tidningar. Kritiken riktade främst in sig på att det inte går att jämföra kommuner eftersom förutsättningarna är så olika. Förutsättningarna i till exempel Arvidsjaur, som hamnade i toppen, och Södertälje är som äpplen och päron. Frukter som enligt traditionen är svåra att jämföra.
Ska vi alls jämföra? Ja, det tycker jag. Men det är viktigt att skala ner antalet kriterier och se på trender. Inte låsa sig vid detaljer. Ranking brukar skapa debatt och det är bra. Vi behöver en aktiv debatt om skolan. I hela landet.
Mora Tidning är en av många tidningar där debattinläggen tickat in efter att skolrankingen publicerats. Mora kommun styrs av en koalition av centerpartister och socialdemokrater. Kommunens skolor hade rasat kraftigt i rankingen. Detta trots att För- och grundskolenämnden beslutat om en så kallad nämndplan med målet att Mora kommun ska ha Sveriges bästa skola. Att kommunens lärare har bland de lägsta lönerna bland sina kollegor spelar roll menar moderaterna och skyller på socialdemokraterna. Socialdemokraterna kontrar med att moderaterna inte har någon koll alls och de själva alltid sätter eleverna främst men att även en satsning på lärarfortbildning sker. Centerpartisterna skriver i punktform om sitt arbete för att höja Moras skolor till toppen och förändringar som skett sedan i somras. C drar också in regeringens beslut om ny skollag, nya läroplaner och ett nytt betygssystem. Men det sistnämnda gäller dock hela landet, det kanske skribenterna inte tänkte på?
Och hur kommer nu glashuset in i det här resonemanget? Jo, för den som möjligen minns har Skolvärlden de senaste två åren, i januari 2010 och i februari i år, också presenterat en ranking över Sveriges skolkommuner. Vi har utgått från endast sex kriterier.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer