Annons

... alla talar med någon slags verbal välvilja om skolan men det räcker inte!”

Hon är faktiskt lite överraskad över kommentarerna jag hittills fått. Det vill säga hur viktig alla tycker att skolan är. För henne själv är det självklart. Metta Fjelkner är lärare och ordförande i Lärarnas Riksförbund:

– Problemet med skolfrågan är att alla talar om den i något slags verbal välvilja. Men när intervjuerna är slut är det inte så viktigt längre för politikerna.

Hon konstaterar krasst att ingen vinner valet med skolfrågor. Även om Jan Björklund nog ändå gjorde det i förra valet. Till slut handlar ändå debatten mest om jobb och skatter. I realiteten brukar skolan komma långt ner.

– Men för framtiden är den en farlig väg. Vi står vid ett vägskäl nu. Antingen lyfter vi elevernas resultat och höjer lärarnas status eller så fortsätter det nedåt. Och ansvaret ligger hos de högsta politikerna. Historien får sen döma hur vi lyckas.

Och inför årets riksdagsval måste skolfrågorna upp på den politiska agendan. Själv tänker hon göra allt hon kan. Aktiviteterna blir många med start i Almedalen i juli. Det är viktigt både för medlemmarna i förbundet men egentligen för alla väljarnas skull:

– Alla måste få reda på hur partierna står i de olika skolfrågorna.

Att Metta brinner för skolan och de som arbetar i skolan är ingen överraskning för den som någon gång hört henne tala. Men det finns också en förvåning hos henne och i viss mån irritation över att inte fler aktivt stöttar lärarna.

– Många med mycket makt har läraryrket nära in på sig, ändå reduceras frågorna till något slags köksbordsgnäll. Jag skulle önska att inte bara lärare utan även andra som står lärare nära ska driva på skoldebatten.

Hon nämner finansministerns fru, försvarets förre överbefälhavarens fru, prins Daniels systers fästman, Kristdemokraternas partiledares fru och några andra. Alla är lärare.

Nästa vecka dyker Björn Ranelid upp i bloggen och svarar på mina frågor. Han har jobbat som lärare i 12 år och har en hel del att säga om skolans värld.

Själv har jag sagt att jag i bloggen inte ska skriva om att jag ska fika eller just har fikat. Det är inte intressant. Men det är bara idioter som inte kan ändra sig. Nu i veckan kommer jag att fika med på två tjejer som går i skolan i Rinkeby. De har båda Metta Fjelkner som mentor via Rinkebyakademin. Läs i nästa vecka om vad Nadia och Yasmine tycker om skolan och om vad politikerna borde göra.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer