Annons

Alldeles för lite prat om skolan i Almedalen!

Nu blir det paus i Sverige, Almedalen har stängt för det här året och förutom att en del näringslivstoppar drog direkt till Båstadsveckan och mingel där, tror jag de flesta av oss tar ledigt nu.

Jag skulle vilja summera Almedalen version 2012. Skola och utbildning i vid bemärkelse handlade många seminarier om men de politiska talen innehöll inte mycket av detta. Många personer återkom också debattpanelerna och det blev faktiskt till slut rundgång av det hela.

Det politiska samtalet kändes verkligen som det mitt-emellan-två-val-läge som det faktiskt är i år. Partiledarna talade svepande, alla med mer eller mindre ”landsfaderspatos”. Ursäkta Åsa Romson och Annie Lööf men jag hittade inget bättre uttryck än ”landsfader”.

Totalt talade partiledarna i sina tal, som varje kväll hölls i Almedalsparken, cirka fyra timmar, av dessa ägnade de åtta alldeles för få minuter åt skolan. Längst talade Jan Björklund, omkring fyra minuter, om skolan. Att det är för lite är nog få som inte tycker.

Trenden i övrigt är att alla är snälla, på ytan, för att alla vill sälja sitt budskap. Samtidigt är det en stenhård konkurrens om uppmärksamheten, mer eller mindre under ytan. Varje dag under Almedalen är ett riksdagspartis egen dag, totalt alltså åtta dagar. Men allt oftare gör då andra grupperingar större utspel dessa dagar. Inte så respektfullt, kan man tycka.

Politik framstår alltmer som en tävling.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer