Annons

Det är en hemlighetsgrej med böcker

Efter två fullspäckade och otroligt inspirerande dagar på Bokmässan är det vardag på redaktionen igen. 

För mig var det första gången på den mytomspunna mässan i Göteborg och när jag nu försöker samla alla mina intryck vill jag nog summera de som inspirerande, tankeväckande och positiva. 

Till skillnad från Almedalen och den vardagliga debatten om skolan i medierna så var Bokmässan ren och skär inspiration. Debatterna och seminarierna var konstruktiva, framåtriktade och allt annat än gnälliga. Det har säkert med att göra att det inte vara en massa politiker och myndighetspersoner som satt på scenerna utan lärare, skolbibliotekarier, forskare och författare. 

Nya idéer, nya namn på kloka personer, nya lösningar, ny litteratur – jag har med mig otroligt mycket nytt hem. Några av de lösningar som återkom i nästintill varje samtal om hur vi ska komma tillrätta med eleverna läsförståelse var tillgång till böcker, tillgång till en bibliotekarie och tillgång till förebilder.

Har man inga böcker omkring sig är det svårt att bli en läsare. Jag fastnade inte minst för läscoachen Johan Unenges berättelse om idrottsklubbar som har som vana att hälla ut en kasse böcker i omklädningsrummet på fotbollsträningarna och låta killarna ta varsin bok. Johan pratade också om hemlighetsgrejen med böcker – att ingen vet vad som bubblar i mig när jag läser. Precis så är det ju. 

Det handlar också om att ge tillgång till böcker som passar en själv. Här är skolbibliotekarien otroligt viktig och det ska bli intressant att se hur den nya regeringen väljer att satsa här. Både (S) och (MP) har i valrörelsen pratat mycket om hur viktigt det är att varje elev får tillgång till ett bemannat bibliotek. Återstår att se om och när det blir verklighet. 

Min trettonåriga bonusson har dyslexi och är ett klockrent exempel på hur viktigt det är med rätt bok för att väcka läslust. Han har aldrigt på eget initiativ greppat en bok och satt igång att läsa. Inte förrän Argasso dök upp i vårt liv. 

Bokförlaget ger bland annat ut lättlästa böcker för tonåringar – som är hur spännande som helst! Med exakt precision fångar de trettonåringens intresse och tack vare sin utformning har han sträckläst varenda en av de hittills cirka tio böcker han fått. Äntligen kan även han bli en bokslukare. Jag passade på att tacka förlaget på Bokmässan och köpte en ny spännande serie, med lite svårare språk. Sonen är redo för en ny läsutmaning. 

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer