Annons

Det påstås så förbannat mycket när det gäller skolan.”

– Vi kan inte hålla på att fatta beslut utifrån tyckande längre.
Orden, både i rubriken och närmast ovan, kommer från Kjell–Olof Feldt. Finansminister 1989 när beslutet att kommunalisera skolan togs i riksdagen. Idag är han ordförande för Friskolornas Riksförbund. Nu vill han inte säga om han vill att skolan ska förstatligas eller inte. Det viktigaste är att den nya lösningen får bestå.
– Och nu hoppas jag verkligen att regeringen sätter igång utredningen för att utvärdera kommunaliseringen.
Han vill också ha mer forskning om skolan, inte kring pedagogik, utan mötet mellan elever och skolan:
– Det behövs om inte annat för att vi tagit emot en miljon invandrare, sa Feldt för att beskriva hur annorlunda världen ser ut idag jämfört med för 20 år sedan.

Feldt, Rossanna Dinamarca (V), Ann–Cathrine Haglund (M) och Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund, diskuterade på tisdagen utifrån den nya boken om Kommunaliseringen – Vem vann egentligen? I den resonerar 17 personer kring kommunaliseringen av skolan och andra stora reformer. Boken är utgiven på Ekerlids förlag.
Kjell–Olof Feldt var äldst i sammanhanget men talade med självklar pondus. Han var också den som talade mest klarspråk. Om när han talade om socialdemokratin som tryckte på processen för 20 år sen:
– Vi visste för lite och tyckte för mycket.
 

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer