Annons

Ett himla tjat om skolan i media."

Du och ditt jobb är i tidningen nära på varje dag i något sammanhang. Sveriges Radio har haft skolfokus. UR har i SVT under så kallad prime-time, bästa sändningstid, visat reportageserien Världens bästa skitskola. Debattartiklar om skolan publiceras i riksmedia och lokalpress kontinuerligt. Du har förmodligen tagit del av något av detta. Och dina elever är stora mediekonsumenter. Men vilken bild ger media av skolan? Jag hoppas att du diskuterar detta i klassrummet med dina elever. Det är viktigt. För mycket är bra i skolan men för dig som arbetar i skolan och för dina elever kan medias bevakning kännas skoningslös. Sveriges största arbetsplats har blivit den mest bevakade under 2011.

Jag tror att det är livsfarligt att blunda för problemen men lika farligt är det att inte se det som är bra.

Det har definitivt hänt något i Sverige när det gäller vårt förhållningssätt till skolan. Föräldrar bokar Thailandsresor, när de är som billigaste, vilket som de flesta vet inte infaller under skolloven. Föräldrarna tycks inte bry sig om problemen detta skapar vare sig för deras barn eller skolans lärare. I en artikel i nya numret av Skolvärlden framgår att ledighetsreglerna tolkas väldigt olika på olika skolor. Återigen ett exempel på att svensk skola inte är likvärdig.

Att gå i skolan är en självklar rättighet i Sverige och ses för få som något annat, förutom i lägre åldrar. I ett alltför stort antal länder runt om i världen är skolan ingen självklar rättighet. Har vi blivit så bortskämda och välståndet så stort att perspektivet på vad skolan kan betyda för den enskilde helt tappats bort? Trots att varenda svensk kan beskriva sin skolgång, med bra och dåliga minnen. Snacka om prägling.

Det finns ytterligare en anledning att prata om medias bild av skolan i klassrummet. Alla ungdomar, i alla fall en förödande majoritet, vill bli kändisar i någon form. Samtidigt har många en förfärande liten insikt om medias makt. Och hur manipuleringar sker. De är helt enkelt godtrogna. Är det skolans ansvar att göra de medvetna om detta? Jag är övertygad om det.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer