Annons

ett majoritetsbeslut kan leda till ett logiskt inkonsistent beslut”.

Före valet besökte några statsvetare och en filosof skolor i Skåne. En av dem var Magnus Jiborn, som är filosof. Han talade till fullsatta aulor på skolorna, fyllda av elever och lärare.
– Jag talade om valsystemet, följderna av majoritets– respektive minoritetsregeringar, berättar han och nämner att eleverna verkade påfallande insatta när de ställde frågor.
– Eller så är det bara de insatta som ställer frågor. Men de verkar följa med, lägger han till.
Vi talas bara vid en kort stund men jag fångas direkt av hans sätt att problematisera. Som till exempel att ”ett majoritetsbeslut kan leda till ett logiskt inkonsistent beslut”.
Demokrati är det enda alternativet men det kräver engagemang och att vi talar politik. All slags politik. Och jag är övertygad att Forskningsnätet Skåne, som arrangerade skolbesöken före valet, behövs. De arrangerar sen 10 år möten mellan forskare, elever och lärare. Det handlar om bildning och att få nya perspektiv. Motsatsen till snuttifiering.
Magnus Jiborn är fil dr och tidigare forskare och lärare i praktisk filosofi vid Lunds universitet med inriktning på beslutsteori och politisk filosofi. Nu är han debattredaktör och ledarskribent på Sydsvenskan.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer