Annons

Ett valresultat som väcker dubbla känslor

Första akten av supervalåret är slut, det var med blandade känslor jag följde SVT:s valvaka från soffan i går kväll.

Å ena sidan en mycket skrämmande utveckling, inte minst i Frankrike, Danmark, Grekland och Sverige, där de främlingsfientliga partierna är på stark frammarsch. Å andra sidan glädjande att miljön, jämställdheten och antirasismen väger tungt för många svenskar.

Att Nationella Fronten blev det största partiet i Frankrike är helt ofattbart och otroligt skrämmande. Och att Dansk folkeparti nådde samma framgång i Danmark – vårt kära grannland – är nästan ännu läskigare.

Hur sjutton tänker folk? Och hur sjutton ska det gå?

Maria Wetterstrands inlägg på twitter fångar utmaningen på pricken: "Ska bli intressant att se hur alla de där politikerna som inte gillar utlänningar ska klara att samarbeta med varandra i EU." Ja, det ska det verkligen. 

Att drygt 43 000 elever röstade i skolvalet till Europaparlamentet, ett valdeltagande på 47,1 procent, är positivt och visar att lärarna har prioriterat det, trots alla nationella prov och annat som fyller vårterminen.

Även i den här gruppen är det MP och FI som står för de stora framgångarna, med 16,1 % respektive 9,9 % av rösterna. Och även om SD blev femte största parti bland eleverna, med 9,7 %, så är det faktiskt en nedgång jämfört med hur förstagångsväljarna röstade 2010. 

Knappt fyra månader återstår till nästa akt av supervalåret. Om gårdagens valresultat ger en fingervisning om hur riksdagsvalet kan tänkas gå så lär det bli en spännande höst. Och en stor utmaning för Stefan Löfvén. Att få ihop FI, MP, V och S i en och samma regering lär kräva sin ledare. 

Frågan är var skolfrågan hamnar på agendan fram till valet? Jag tror att det var många partier som fick sig en tankeställare i går och att bland annat jämställdheten och miljön kommer att sno utrymme i medierna från skolan framöver. Och det kanske är på tiden. På tiden att skolan lämnas i fred av politiker och får skötas av dem som kan det bäst – lärarna. 

/Anna-Lena

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer