Annons

Faktum är att få yrkesgrupper fått sin lön och status så försämrad som högstadie- och gymnasielärare."

Tja, vad ska man säga? Det där är ju ingen nyhet. Men när faktumet "slås fast" av programledaren för Svt:s Agenda blir det annorlunda än när lärare eller fackliga organisationer talar om det. I söndagens Agenda sas det i inledningen till en debatt om lärarlöner som hölls mellan Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbund, och Ingela Gardner Sundström, förhandlingschef på SKL.
- Vi behöver uppvärderna läraryrket och vi behöver ha de bästa sökandena till lärarhögskolorna, sa Ingela Gardner Sundström.
De orden låter fina men är så långt ifrån konkreta man kan tänka sig. Men hon blir konkretare efter en stund efter att Metta Fjelkner nämnt att 10 000 kronor mer per månad vore rimligt för en lärare, för att komma i kapp:
- Då måste vi ställa motkrav som att undervisningen måste effektiviseras och så får vi hålla tillbaka andra satsningar i kommunerna, svarade Ingela Gardner Sundström.
Motkrav, det är så Gardner Sundström visar arbetsgivarens hållning.
Varför kan de inte bara satsa på en grupp som släpat efter så länge, utan att vara så himla rädda för vad alla andra ska tycka?
Kolla debatten på svt.se/play
 

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer