Annons

Han påpekar i sin bok att alla större riksdagspartierna gjort sitt i raserandet av en likvärdig skola."

Per Kornvall, gymnasielärare i biologi, undervisningsråd på Skolverket och idag skolstrateg för de kommunala skolorna i Upplands Väsby, har skrivit en ny bok. Titeln är "Barnexperimententet - svensk skola i fritt fall".

- Med boken hoppas jag kunna öka kunskapen om varför skolresultaten har sjunkit. Många skolor gör ett fantastiskt arbete, men på nationell nivå pekar alla kurvor nedåt, säger Per Kornhall, som skrivit boken som en personlig betraktelse.

Han gör en total genomlysning av den svenska skolan och inkluderar det som skrivits i avhandlingar och olika utredningar. Han försöker inte direkt utpeka någon skurk med stort S utan analyserar först. Dock påpekar han att alla större riksdagspartier gjort sitt i raserandet av en likvärdig skola. Han avrundar med en rad pragmatiska och konkreta förslag varav några är: återförstatliga, avskaffa vinsterna, gör upp med pappersraseriet och ge åter lärarna kontinuerlig fortbildning.

I DN anmäler Ola Larsmo i dag boken och skriver bland annat:  "Vi hade en skola som gick att beskriva som en av världens bästa. Men det är mer än tjugo år sedan. Per Kornvalls bok är den hittills bästa sammanfattning jag läst om hur det gick till när vi gjorde oss av med den."

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer