Annons

I vimlet på Matematikbiennalen

Nu har jag trängts med besökarna på Matematikbiennalen i Umeå. Jag gissar att de allra flesta var matematiklärare, från förskoleklass upp till gymnasiet men förhoppningsvis fanns där också en och annan journalist.

Det har varit dystert på mattefronten ett tag – Pisa-resultatet har diskuterats och analyserats många gånger sedan det publicerades den 3 december. Desto gladare blir man av att få ta del av alla matematikprojekt som pågår runt om i landet. Med tanke på det digra utbudet av föreläsningar och workshops så är matematikengagemanget enormt. Själv hade jag svårt att välja vad jag skulle gå på och det tror jag inte att jag var ensam om. 

Flera av föreläsningarna handlade om formativ bedömning i matematik. Jag hann med en där åhörarna bland annat fick tips på hur man får fler elever att bli aktiva under genomgången, inte bara de som först räcker upp handen. 

En annan tankeväckande föreläsning lyfte vikten av att inte ta för givet att eleverna har förstått. Det finns många sätt att missförstå hur till exempel likhetstecknet fungerar. Och har man missat det blir förstås mycket av den senare matematiken betydligt svårare att begripa. Ja, det där vet ni förstås. 

När jag packade ihop och gick ut till bussen som skulle ta mig till flygplatsen hälldes champagnen upp i glasen och långborden var dukade. Jag hoppas att ni hade en trevlig kväll.

/Åsa

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer