Annons

Jag kommer alltid att slåss för skolan och jag kommer aldrig att ge mig”

Jag lovar att ingen av oss kunde ta miste på Björn Ranelids engagemang. Vi som var med när han delade ut priset i hans namn till skolelever som skrivit aforismer. Författaren brinner för skolan och för eleverna.

Nu talar han med lika stark entusiasm och engagemang för att skolan självklart måste prioriteras i valrörelsen. Och han lovar, minst två gånger under vårt samtal, att ta alla chanser han kan att själv lyfta fram skolan.  I augusti talar han till exempel vid en demokratimanifestation i Göteborg. Direktsänds i tv. Självklart ska han tala om skolan. Han ska också sitta i en ”tv-soffa” på valdagen.

– I alla val är skolan viktigast, tillsammans med hälsa och sjukvård. Skolan berör alla.

Han älskar att formulera axiom, vilket är ett självklart sant påstående. Något som ingen kan säga emot. I det här fallet blev det lätt:

– Alla har gått i skolan. 100 procent. Även alla politiker, säger han nöjt.

Klart det är lätt för honom att lyfta skolan, han som arbetat 12 år som lärare, i svenska, filosofi, religion och även matte men han betonar att det inte är han själv som är intressant. Och visst är han författare och har språket som sitt viktigaste verktyg. Men han har självklart helt rätt när han säger att vi aldrig får ringakta språket.

– Ingen klarar sig utan språk och kunskaper. Det delas inte ut något nobelpris i tystnad!

De orden förklarar verkligen att skolan inte är något särintresse. Skolans språkträning är ett tungt samhällsuppdrag. Ranelid fortsätter:

– Jag kommer ta alla chanser att prata om skolan och jag kommer aldrig att ge mig. Jag drivs av en etisk, moralisk och intellektuell övertygelse.

Nästa gång får du läsa om mitt samtal med Nadia och Yasmine, som just gått ur nian i Rinkebyskolan. De har synpunkter både på skolan och på politikerna, trots att de först inte trodde att de hade det…

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer