Annons

JB, riksdagsdebatt och sommarlov

Så har ännu en vecka i den heta skolvärlden passerat. Snabbt har det gått och som vanligt har mycket hänt.

Vi avslutade förra veckan med att sätta fokus på Plusgymnasiet i Stockholm. Skolinspektionen har riktat skarp kritik mot skolan och inte ens hälften av eleverna har nått godkänt. Skolan har valt att ta in väldigt många elever och många elever med behov av stöd - utan att erbjuda dem det stödet. 
Den här veckan är det ett annat friskoleföretag som har varit i blåsväder.

I onsdags lämnade JB Education AB in en konkursansökan till tingsrätten. Dagen efter var konkursen ett faktum och alla lärare uppsagda. Företaget skyller på sjunkande elevunderlag, något som inte borde ha kommit som en överraskning. En troligare förklaring är att ägaren – det danska riskkapitalbolaget Axcel – helt enklelt drog i bromsen när vinstmöjligheterna försvann. Frågan är vad JB-"affären" får för konsekvenser på friskolornas vinstmöjligheter i framtiden. Är det meningen att man under goda tider ska kunna plocka ut vinster från en skattefinansierad verksamhet, för att i dåliga tider försätta bolaget i konkurs och låta skattebetalarna stå för notan? Jag hoppas att det trots allt löser sig bra för lärare och elever och att de snabbt får nya, långsiktiga, ägare. 

I onsdags hölls också säsongens sista riksdagsdebatt. Alla partier möttes och mest uppmärksamhet fick såklart jobben. Men även skolan hamnade i debattelden ett par gånger. Jonas Sjöstedt (V) lyfte upp JB Education som exempel på hur vinster i välfärden påverkar. "Elever och personal lämnas till sitt öde. Det är bara möjligt i ett land som har anpassats efter skolkoncernens behov, inte elevernas", sa han.

Jan Björklund (FP) kritiserade Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för att ha röstat nej, nej, nej på alla förslag till förbättringar av läraryrket som regeringen kommit med. Han frågade också när det rödgröna blocket ska tala om vilken gemensam politik de vill genomföra.

I veckan visade också en granskning som DN gjort att 97 lärare som är dömda för sexualbrott fortfarande jobbar som lärare. Helt oacceptabelt såklart. Men frågan är om lösningen är ökade kontroller och krav på utdrag ur brottsregistret varje år. De allra flesta lärare är kloka och bra människor. Borde inte Skolinspektionen eller domstolarna istället vara skyldiga att informera skolorna? Det tycker jag.

Sommarlovet har också börjat – inte för mig eller resten av redaktionen – men för mina och de flesta andra barn. Det är alltid lika mysigt att stå på skolgården, lyssna på sångerna och säga hej då till alla lärare. Och i år sken även solen på oss.

/Anna-Lena

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer