Annons

Majoritetsbeslut och märkliga jämförelser med enpartistater.

Jag har lärt mig att respektera majoritetsbeslut.

En del personer har kommenterat mitt blogginlägg om det nya löneavtalet och bland annat tyckt att jag förlorat i trovärdighet. Det är jag alltid rädd för att göra med ett uppdrag som det jag har. Men i det här fallet kan jag inte förstå invändningarna. Särskilt inte när någon jämfört med enpartistater som Nordkorea där majoritetsbeslut betyder något helt annat än här.

Om det inte går som jag vill i ett riksdagval så respekterar jag ändå resultatet. Visst jag kan vara arg, sur och tycka att folk i allmänhet inte förstår sitt eget bästa men jag går inte längre. När de valda representanterna i riksdagen röstar igenom saker som jag inte tror på blir jag också arg, kanske skriver jag debattinlägg och röstar annorlunda i nästa val.

Nu har majoritetsbeslut fattats av de valda representanterna i båda lärarfackaden när det gällde slutbudet från medlarna. Så sa SKL också ja till budet. Avtalet var ett faktum.

Det betyder inte att kampen för att förbättra arbetsförhållanden, höja lönerna och för att höja statusen för läraryrket ska sluta.

Förhoppningsvis är dock avtalet ett steg i rätt riktning. Om inte annat finns den unika möjligheten att säga upp avtalet, vilket i så fall sker mitt i valrörelsen. Detta faktum skapar möjlighet för ännu starkare tryck i frågorna.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer