Annons

Nu är det tryck i skolfrågan. Hoppas det håller i sig."

Låt mig göra en liten tidningskrönika i ämnet skola:

"Den svenska skolkrisen är en lärarkris", skriver DNs chefredaktör Peter Wolodarski i en påskkrönika. Han kokar ner sina lösningar till tre punkter: Låt lärarna vara lärare, Enas över blockgränsen om skolan och "Skjut till statliga medel för att åstadkomma ett engångslyft av lönen på uppemot 10 000 kronor i månaden. Det är svårt att få första klassens lärare med en av västvärldens sämsta ersättningar." Wolodarskis text låg länge i toppen som mest lästa opinionstext på dn.se. Skolfrågorna berör många.

I SvD skriver chefen för ledarsidan PJ Anders Linder om det fria skolvalet och det också fortsättningsvis behövs kvalitetskrav, inspektion och utvärdering. "Träd som inte bär bra frukt bör huggas ner."

Gert Gelotte skriver i GP:s ledarblogg inför den socialdemokratiska partikongressen om S-förslaget om obligatorisk gymnasieskola: "För närvarande misslyckas nästan fyra av tio gymnasister med att nå högskolebehörighet på tre år. Tron att tvång förenat med stödundervisning, diverse pedagogisk tricks och indragna bidrag skall göra samtliga högskolebehöriga är mer än lovligt naiv."

Barometerns huvudledare häromdagen talar sitt tydliga språk: "Högt pris för skolexperiment" och har ett oroligt fokus på förändringen av läraryrkets status och att så få söker lärarutbildningen.

Debattinläggen är också många runt om i landet. Ett av de senast inläggen på Svd Brännpunkt har rubriken "Staten måste ta grepp om skolan". Det handlar om det nationella ansvaret för skolan och skolans kompensatoriska uppdrag. Avsändare är Lärarnas Riksförbund och sju LO-förbund.

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer