Annons

Nu vill vi ha skolan som fokusfråga inför valet

Mitt mål är att få skolan att bli den viktigaste frågan fram till valet. Ingen politiker eller skoldebattörer jag talat med hittills säger emot min vision. En satsning på skolan är en satsning på framtiden – och det gäller även jobben, som alltid sätts främst i valprioriteringar. Eller som Maria Wetterstrand, miljöpartiets språkrör, uttrycker det:

– Jobben hänger nära samman med utbildningen, vi får en stark arbetsmarknad om vi satsar på skolan. Jag är personligen väldigt engagerad i de här frågorna och kommer att göra ett seriöst försök att lyfta skolan i valrörelsen.

Att ta med Maria Wetterstand redan i bloggstarten är självklart för mig. Hon har utmanat Jan Björklund. Jag såg henne och Björklund debattera i URs Skolfront tidigare i våras så hennes utmaning är ingen större överraskning. Hon är verkligen engagerad i skolfrågor. Och hennes mamma har varit lärare. Så här säger Maria:

– Det är på tiden att vi möter Björklund i skoldebatten. Jag har länge varit upprörd över hans politik under mandatperioden. Jag vill ha en seriös skolpolitik som är baserad på modern pedagogisk forskning som ger läraren verktyg så att alla elever ges samma möjligheter. Skolan ska hellre arbeta mer förebyggande än med kvarsittning och poliser och andra repressiva åtgärder.

Hon återkommer flera gånger till självkritik, som miljöpartiets ena språkrör tycker hon att hon borde lyft fram skolan mer:

– Vi har också drivit på att eleverna ska få arbeta mycket själva, den trenden har drivits för långt. Nu vill vi ha skolan som fokusfråga för miljöpartiet inför valet.

Bland miljöpartiets väljare finns många som är intresserade av skolfrågor, många är även lärare och – mammor, enligt Wetterstrand.

Kolla mötet mellan Wetterstrand och Björklund i programmet Skolfront, www.ur.se/play

På onsdag den här veckan kan du läsa hur Peter Wolodarski, chef för Dagens Nyheters ledarsida, ser på skolfrågorna inför valet.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer