Annons

Nytt nummer – vi pusslar med lärarrollen och granskar kommunernas resursfördelning

I dag dimper höstens första nummer av Skolvärlden ner i alla läsares brevlådor. 
Vår ambition med numret har varit att inspirera, komma med handfasta tips och sprida en stor dos värme och glädje.
Inte minst till alla er som ännu inte är färdiga med er lärarutbildning och som får Skolvärlden för första gången.

Lars Lundgrens berättelse om rädslan han kände när ryktet om hans sexuella läggning spreds på skolan är en berättelse som värmer i hjärtat.
Rädslan för hån och fördomar visade sig vara helt obefogad – istället möttes han av förståelse och respekt från både elever och lärare. 

Gymnasieläraren Katja Hvenmark-Nilsson kan konsten att balansera 30 olika viljor och delar med sig av sina erfarenheter och bästa tips till alla nya lärare.
Vi har också gett oss på den helt omöjliga uppgiften att försöka samla alla er läsare i en enda bild. Roligt blev det definitivt – och förhoppningsvis finns det också någon liten del som passar just dig.

Men allt är inte glatt och lättsamt i numret. Jag lyssnade på ett otroligt intressant seminarium i Almedalen. Det var Ernst & Young som presenterade en rapport där de granskat resursfördelningen i landets femtio största kommuner.
Deras slutsats var tydlig och allt annat än upplyftande. Nio av tio kommuner struntar helt i att ta hänsyn till elevernas faktiska behov och bara fem av de femtio ger extra resurser till de elever som behöver extra stöd för att klara den ordinarie undervisningen. Klart skrämmande – om än inte helt oväntat.

Debatten om den kommunala skolans varande eller icke varande lever i allra högsta grad. Jag läste ett intressant citat nu på morgonen från den finländska skolexperten Pasi Sahlberg: ”I Sverige vill man ha världens bästa skola. I Finland har man inte den ambitionen; där vill man i stället ha en bra skola i hela landet för alla barn.” Det känns som att det ligger en hel del i det.

Och så måste jag bara dela med mig av mina barns skolstart i tisdags. En skolstart som fick mina ögon att tåras av glädje och en helt underbar värme att spridas i kroppen.
Som traditionen bjuder skulle hela skolans lärarlag visa upp sig på scenen på skolgården. Temat för hösten visade sig vara dans och ut på scenen kommer först ett gäng magdansare i glittriga traditionsenliga kläder, sedan följer charlstondansande lärare, buggande lärare, discodansande lärare, ett fantastiskt Michael Jackson-uppträdande med rök och bandageinvirade dansare och allra sist kommer skolans inte helt smala manliga fritidspedagoger ut i rosa tyllkjolar och bjuder på en egen tappning av Svansjön. 
Jag älskar att ha mina barn på en skola där allt är okej och där lärarna inte tvekar att bjuda på sig själva helt och fullt!

/Anna-Lena

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer