Annons

Nytt nummer där vi granskar Skolinspektionens makt och går in i den lärande hjärnan

Äntligen dags för ett nytt nummer av Skolvärlden. Den här gången sätter vi Skolinspektionen under lupp. Den relativt nya myndigheten har på bara ett par år blivit en av Skolsveriges mest inflytelserika aktörer – medierna älskar deras kritikrapporter och Skolinspektionen gillar medierna. Det menar forskare som vi har pratat med. Men det finns risker i uppmärksamheten. Många tolkar Skolinspektionens rapporter som en granskning av en skolas totala kvalitet och den som blir uthängd i medierna riskerar att tappa elever. Intressant är det! Läs allt i tidningen eller här på skolvärlden.se, vi har också träffat tre lärare som nyligen har haft besök av Skolinspektionen. 

Att fysisk träning eller memory kan vara mer effektivt än extra matteundervisning för en elev som har det svårt med matematiken det vet forskarna i dag. I det här numret berättar vi mer om hur hjärnan tar sig an en matematikuppgift, om arbetsminnets betydelse för mattinlärning och hur man som lärare på bästa sätt kan hjälpa sina elever att lyckas. Det är ingen enkel match för en lärare att tränga igenom alla tankar som far runt i ett barns hjärna – men det går.

Läs också hur fyra lärare – två av dem förstelärare – ser på de nya karriärtjänsterna. Förväntningarna är stora, men så också farhågorna. Och missa inte röstpedagogens tips på hur du använder ditt allra viktigaste verktyg i klassrummet på bästa sätt – rösten. I dag är det få lärare som tar vara på möjligheterna och många som har stora problem med sin röst. 

Det är fullt ös här på redaktionen. Hösten är här med besked och med den som alltid Bok och Biblioteksmässan. Håll utkik här på sajten – vi är på plats för att ta del av spännande seminarier med skolkoppling. Och så pågår arbetet med nästa nummer för fullt. Hör gärna av er med tankar, idéer och synpunkter!

/Anna-Lena

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer