Annons

Omöjligt att en dag som denna inte tänka på alla bevågade kvinnliga forskare."

Jag sänder kvinnorna en tanke medan jag läser DN debatt idag (http://www.dn.se/debatt/bara-gubbar-far-nobelpris---sa-satsar-vi-pa-kvinnorna). Med tanke på tyngden av undertecknarna hoppas jag inlägget får genomslag. De respresenterar många olika branscher och inriktningar och är både än och kvinnor.

Med största sannolikhet har årets nobelpristagare arbetat hårt i många år och deras forskningsframgånger vill jag inte ta ifrån dem. Men att bara män skulle nå dessa framgånger verkar orimligt. Det viktigaste är att nobelprisen också är extremt viktiga som inspirationskälla för ungdomar. På många skolor arrangeras till och med både prisutdelningar bland de främsta eleverna och nobelfester. På universitet och högskolor är på många orter en majoritet kvinnor och att de inte skulle föra forskningen framåt tvivlar jag på.  SvD har gjort en mycket bra genomgång av det märkliga, vilket är ett snällt ordval, genusläget i nobelsammanhang. (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/man-ger-priser-till-man_7726738.svd) I Svenskan presenteras också ett antal kvinnliga forskare som skulle kunnat komma ifråga.

Till råga på allt lyfter så SVT en snygg och stajlad bild, överallt man kan, med fyra kvinnor som ledsagar genom Nobeldagen och festligheterna. Jag kan inte låta bli att tänka, får kvinnorna bara vara med som presentatörer? Har vi snart Berlusconi-tv även här i Sverige, i vilken vackra kvinnor, som INTE får tala, cirkulerar kring äldre män som hela tiden talar.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer