Annons

Rapport från Bokmässan: John Hattie och lärarens roll

Nu har jag hunnit avverka ganska många intressanta seminarier, monterpresentationer och möten på Bokmässan – och jag tror att precis alla har berört John Hatties metaforskning och vad den får för effekter på vårt sätt att tycka och tänka om den svenska skolan. Vilket genomslag! Det fina med hans slutsatser är att den bekräftar något som förmodligen många av oss redan tyckte var självklart nämligen att läraren är den avgörande faktorn för elevernas resultat, men det blir ännu tydligare när det beläggs med siffror.
Frågan är nu vad det här får för konsekvenser. Låt oss hoppas att alla fina ord här på Bokmässan om lärarens betydelse och hur samhället gemensamt måste stötta och lyfta lärares kunskap, status och löner blir verklighet. Och att vi på vägen dit inte tar död på inspirationen och lusten att lära ut då alla gång på gång målar upp problemen med dagens skola för att på så sätt understryka att det måste ske en förändring.
Nu ska jag in på nästa seminarium för att höra Per Kornhall och Bo Jansson tala om den svenska skolans misslyckande som experimentverkstad.

Ha en riktigt skön helg – och grattis till er som ska tillbringa den på Bokmässan!

Synnöve

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer