Annons

Tala klarspråk om våldsbejakande extremism."

Riksdagsdebatten om våldsbejakande extremism idag är avgörande. Att det var Sverigedemokraterna som initierade debatten spelar ingen roll, det som förvånar mig är att de övriga riksdagspartierna tvekade att ta den. (däremot var det helt riktigt att stryka islamistisk i debattrubriken). Vi måste diskutera frågorna på alla nivåer i samhället. I riksdagen såväl som i skolorna, skulle jag kunna säga. Personalen i skolorna, lärare, skolledare, studie- och yrkesvägledare och andra, är nyckelgrupper som är kontaktytan mellan verkligheten idag och framtiden. (tänker faktiskt på Jan Carlzons bok Riv pyramiderna, som klart hade sina poänger, och där han lyfte personalen, som den yttersta nyckelgruppen, de som mötte kunderna när de till exempel vägde in bagaget)
"Lärare, polis och föräldrar ser ofta tidiga varningssignaler när det rör på sig i en viss grupp." Så säger demokratiminister Birgitta Ohlsson i Svenska Dagbladet.
Detta kan tyckas självklart och det är det. Problemet är väl att vi andra måste lyssna mer. Och det innefattar även riksdagspolitikerna.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer