Annons

Var finns kulturen i skolsatsningarna? Våga tänk nytt."

Kultursektorn i Europa omsätter minst tre gånger så mycket som den samlade europeiska bilindustrin. Sverige har halkat rejält efter utvecklingen, igen. Vi satsar på att hålla bilindustrin under armarna istället för att våga tänka nytt. Vi tror ofta att vi har alla svaren och skämtar gärna om andra , till exempel om norrmännen. Men de har örnkoll på oss, även när det gäller kulturen. Hur många svenskar kan lista de fem tunga norska författare under 1900-talet? Norrmännen kan sin Moberg, Tranströmer, Lagerlöf, Lidman och naturligtvis Astrid Lindgren.

"Det kulturella sammanhanget är avgörande för kreatörernas val av hemvist och Sverige har hård konkurrens från många andra regioner i världen som förstår kulturens stora betydelse för tillväxt och satsar därefter." Så skriver konstgalleristen Björn Wetterling på Dagens Industris debattsida. Både klokt och tänkvärt. Rekommenderad läsning.

Så in med mer kultur i skolan. Det är inte flum och verkligt viktigt för att skapa reflekterande och eftertänksamma samhällsmedborgare. Förr talade man alltid om "konst och vetenskap" i just kombination. Många verkar glömt bort den denna naturliga kombo.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer