Annons

Varför krävdes inte svar av Jan Björklund i Aktuellt?"

Snabbt, snabbt, snabbt gick frågor och inlägg i det korta inslaget i Aktuellt i SVT 2 i går kväll i ämnet diagnostiska prov för förskolebarn. Rossana Dinamarca och Jan Björklund möttes och skulle förklara sina ståndpunkter i frågan. Björklunds motiv är klara; en proffessionell bedömning tidigt kan göra att antalet drop-outs minskar. Dinamarcas förhållningssätt är lika klart, om en bedömning görs - vilket redan göras av många lärare - måste också resurser sättas in för de som behöver. Men de saknas, menar hon.

Det var en fråga som var i fokus på grund av förslaget om tester redan i förskolan. Det är också en viktig fråga att debattera. Det har jag självklart inget emot. Men hur i hela världen kan studioreportern missa den kanske viktigaste frågan just där och då. Frågan är när vi får se den utlovade utredningen om följerna av kommunaliseringen.

Rossana ställde frågan, som en naturlig del i slutet av samtalet. Björklund svarade inte utan invecklade sig i något om att "vi tillsätter många utredningar". Och reportern missar detta helt och tackar de två kombattanterna för att de kommit till studion.

Hallå, när ska denna utredning göras. Extremt mycket har förändrats inom den svenska skolan under de senaste tjugo åren, dels på grund av kommunaliseringen och dels på grund av friskolereformen.

Jag vill minnas att Jan Björklund när han blev utbildningsminister och regeringen när den tillträdde 2006 lovade en utredning om följderna av kommunaliseringen.

/Jane af Sandeberg

Reagera på inlägget:

Facebook kommentarer