Lärarmorden

Eleven döms till livstid för morden på lärarna

malmö lärarmord

Eleven som mördade två lärare på Malmö Latinskola blir den första 18-åringen i Sverige som döms till livstids fängelse.

| Foto: Polisen och Andreas Hillergren

Eleven som mördade två lärare på Malmö Latinskola blir den första 18-åringen i Sverige som döms till livstids fängelse.
– Skälet till det är att det rör sig om två mord, och tingsrätten har bedömt att gärningarna varit särskilt hänsynslösa, säger lagman Johan Kvart till TT.

Det var vid årsskiftet som lagändringen trädde i kraft. Innan dess kunde bara personer som fyllt 21 år dömas till livstid.

Tingsrätten skriver så här i domen:

”Söndagen den 20 mars 2022 bestämde sig XX för att dagen därpå utföra en attack på sin skola och ta livet av en eller flera personer. Han utsåg inte några särskilt utpekade personer till offer. Hans plan var i stället att omständigheterna slumpmässigt fick bli avgörande för vilka som han skulle döda”, skriver tingsrätten i domen.

Låste in sig på toalett

I polisförhör berättar dock 18-åringen att tidpunkten för dådet – och även våningsplanet i skolan där han valde att gå till attack – styrdes av att han inte ville riskera att två av hans favoritlärare kunde bli offer.

Därför låste han in sig på en toalett på tredje våningen efter att skolan slutat den 21 mars och maskerade sig med halsduk, mask och stora hörlurar för att stänga ute ljud. Hans plan var att slippa se och höra så mycket att han blev berörd av den kommande attacken och därför skulle avbryta den.

Sedan gick han ut och väntade utanför en annan toalettdörr för att attackera den person som kom ut därifrån med en yxa, två knivar och en hammare. Offret blev en kvinnlig lärare i 50-årsåldern. En annan lärare såg attacken och vittnet berättar hur också hon jagade genom en korridor och sedan attackerades.

”Fascination för skolskjutningar”

”Det rör sig om två mycket brutala mord där offren orsakats svårt lidande och känt svår dödsångest. Förloppet har inte varit kortvarigt och gärningsmannens agerande kan inte betecknas som annat än synnerligen hänsynslöst”, kommenterar lagmannen Johan Kvart i ett pressmeddelande.

På en pressträff säger Johan Kvart så här:

– Det finns uppgifter i målet att gärningsmannen hade en fascination för skolskjutningar, massakrer och våldsdåd.

18-åringens försvarsadvokat, Anders Elison, anser att straffet borde ligga på 14–16 års fängelse med tanke på att hans klient har psykiska och sociala problem.

Var inte psykiskt sjuk

Men tingsrätten ser inte 18-åringens autism som en förmildrande omständighet och han har heller inte bedömts som psykisk sjuk när han utförde morden, enligt de rättspsykiatriska undersökningarna.

”Hans erkännande får ett fullständigt och otvetydigt stöd av den övriga muntliga och skriftliga bevisning som åberopats i målet”, skriver tingsrätten när den motiverar livstidsdomen.

18-åringen ska dessutom betala ett skadestånd på en miljon kronor till offrens anhöriga.

Men domen kommer att överklagas till hovrätten.

– Ett livstidsstraff måste man nästan låta en övre instans pröva. Det är en unik dom och den första i sitt slag i Sverige, säger advokat Anders Elison till TT.

Kommentera