256627-school-homework

Över 2200 skolor får pengar av Skolverket för läxhjälp.

Grundskola

281 miljoner till läxhjälp

Pengarna till läxhjälp har nästan tiodubblats.

Totalt betalar Skolverket i år ut 281 miljoner kronor till skolor och ideella föreningar som hjälper elever med skolarbete utanför skoltid.

I fjol betalade Skolverket ut omkring 30 miljoner kronor för läxhjälp, nu har summan ökat rejält. Under året kommer myndigheten att betala ut 269 miljoner kronor till över 2200 skolor samt 12 miljoner kronor till 37 ideella föreningar, som hjälper elever i grundskolan med läxhjälp utanför skoltid.

– Det är bra att många skolor erbjuder läxhjälp. Men samtidigt måste skolorna fundera över hur de arbetar med läxor. Det är viktigt att elever som riskerar att inte nå målen fårstöd i den ordinarie undervisningen, säger Johanna Freed, chef på statsbidragsenheten på Skolverket, i en kommentar.

Nytt är att läxhjälpen i år även omfattar yngre elever och att huvudmän kan söka bidrag för läxhjälp för elever i årskurs 1-5.

– Vi tror att det ökade intresset för läxbidraget beror på att fler elever omfattas. Dessutom har många skolor nu en organisation på plats för att kunna hjälpa eleverna med läxor ochannat skolarbete utanför ordinarie skoltid, säger Johanna Freed.

Som Skolvärlden har skrivit om tidigare så har statsbidraget för läxhjälp på gymnasienivå dragits in.
 

Kommentera