jan-bjorklund_artikel

Jan Björklund storsatsar på skolan i Liberalernas skuggbudget.

Skolpolitik

43 miljarder till skolan i Liberalernas budgetmotion

Förlängd skolplikt och halverat sommarlov för nyanlända. Höjda lärarlöner och fortbildning för lärare. Det vill Liberalerna med sin skuggbudget. Förlängd skolplikt och halverat sommarlov för nyanlända. Höjda lärarlöner och fortbildning för lärare. Det vill Liberalerna med sin skuggbudget.

Fler liberala förslag

Pengar till vidareutbildning av lärare.

Tioårig grundskola.

Karriärtjänster för lärare i ytterområden.

En kommission för ordning och reda.

Fler undervisningstimmar i grundskolan och mer matte på högstadiet.

När Liberalerna lanserar höstens skuggbudget står skolan, inte helt oväntat, i fokus. 43 miljarder kronor vill partiet satsa, mellan 2017 och 2020.

Mest radikalt är förslaget om att öka nyanländas gymnasiebehörighet med hjälp av förlängd skolplikt.

– Vi menar att skolplikten måste förlängas och det borde finnas ett lagmässigt utrymme att förlänga den till det år man fyller 20 år, från dagens 16 år, säger partiledaren Jan Björklund, enligt SVT.

Samtidigt ska sommarlovet halveras för samma elevgrupp.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (Mp) tror inte att det är i skolplikten problemen finns.

– Jag tror att de lärare som jobbar med de här eleverna ganska unisont kan vittna om att det inte är skolplikten som är problemet – det här är elever som verkligen längtar efter utbildning, som vill ta igen det de missat efter år av krig och flykt. Så det handlar snarare om att systemet måste bli bättre än att jobba med skolplikten, säger Gustav Fridolin till Skolvärlden.

Kommentera