marcus_larsson_twitter

Marcus Larsson, och en bild av hans twitterkonto under avstängningen.

Twitter

Personer aktiva på Skoltwitter stängdes av

Flera konton som driver opinion i skolfrågor stängdes av Twitter under onsdagskvällen. Stängningarna fick inte bara användarna, utan också utbildningsminister Anna Ekström att reagera.

”Jag har följt dem under en lång tid när det gäller inlägg om skolor och utbildning och jag skulle uppskatta att få tillbaka dem i mitt flöde”, skrev utbildningsminister Anna Ekström (S) efter upptäckten att Twitter stängt flera konton där användarna skriver om och debatterar skolfrågor.

En av dem som drabbats är Marcus Larsson.

Redan för en vecka sedan stängdes tankesmedjan Balans konto, som han driver tillsammans kollegan Åsa Plesner, vars privata konto också drabbades.

Och på onsdagskvällen tog det fart på nytt. Flera användare aktiva i skolfrågor kunde då läsa att det pågått suspekt aktivet och deras Twitterkonton stängdes tillfälligt.

– När jag satt online igår fick jag ett meddelande från en person som drabbats av samma sak som Balans. Sedan såg jag att en till person drabbats och efter ett tag stängdes även mitt konto, säger Marcus Larsson.

De drabbade kontona stängdes för nya kommentarer från sina användare, samtidigt som andra kunde fortsätta skriva i flödet. Marcus Larsson påpekar att de konton som stängdes har samma typ av profil. 

– Det är personer med systemkritik och kritik mot friskolereformen som driver dem, vilket gjorde att det blev lite spännande för folk att spekulera i hur det kommer sig att just dessa konton stängdes.

Att det skulle handla om någon typ av konspiration är dock ingen teori han ställer sig bakom.  

– Jag tror inte att det är någon sammansvärjning. Däremot skulle det kunna vara Twitters algoritmer som har fångat upp något i det här klustret av folk som tycker ungefär samma sak. Men jag tror inte kontona stängdes för att vi tycker som vi gör, utan att det snarare var en bugg, säger Marcus Larsson. 

Twitter arbetade under kvällen för att åtgärdat felet som drabbat både svenska och utländska konton. Enligt nätjätten är felet inte relaterat till inlägg om något specifikt ämne och de drabbade kontona håller nu på att återställas.  

– När det kommer till Balans konto så är det vårt sätt att nå ut till folk. Mer traditionella aktörer har andra kontakter att nå ut med men Twitter är vårt främsta verktyg och det hade därför varit väldigt bra om vi kunde få tillbaka kontot, säger Marcus Larsson, som senare på torsdagseftermiddagen meddelade att han kan komma in på balanskontot och sitt privata konto igen. 

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm