Friskolor

Academedia rusar på börsen efter valet

Academedia pengar

Värdet på Academedia steg med 700 miljoner kronor redan första dagen efter valet.

| Foto: Jonas Arneson och Shutterstock

Valresultatet fick friskolekoncernen Academedia att rusa så fort börsen öppnade på måndagen.
Vid lunch hade börsvärdet ökat med över 700 miljoner kronor – detta trots att företaget i förra veckan bestämde sig för att ge 185 miljoner till aktieägarna i utdelning.

TT har sammanställt hur börsbolagen inom vård, skola och omsorg stiger kraftigt på börsen.

Nyhetsbyrån har intervjuat Danske banks seniorekonom Maria Landeborn som säger att anledningen till uppgången är att det ser ut att landa i en högerregering efter valet.

– Det är uppenbart att det har funnits en riskpremie i aktiekurserna bland bolagen och en rädsla bland investerare för att man från politikens håll ska begränsa vinsterna. Men med en högermajoritet, även om den är knapp, så minskar den risken betydligt, säger hon.

Höll nere kurserna

Börsanalytiker som Skolvärlden pratade med före valet sa att statsminister Magdalena Anderssons inställning till vinster i välfärden i allmänhet och i skolan i synnerhet höll nere börskurserna.

I princip värderades Academedia till de intäkter (läs skolpeng) företaget visste att de skulle hinna få det närmaste året. Den så kallade kursrabatten var således stor och kommer sannolikt minska ytterligare om Ulf Kristersson får frågan om att bilda regering av riksdagens talman.

185 miljoner till ägarna

Aktieägarna i Academedia fick i förra veckan beskedet att de kommer få 1,75 kronor i utdelning per aktie.

Detta efter att företaget (som har brutet räkenskapsår) meddelade att de ökat omsättningen från 13,3 miljarder till 14,3 miljarder – och gick med 784 miljoner kronor i vinst. Således får aktieägarna 185 miljoner att dela på.

– Vi måste ge ägarna ränta, kommenterade Academedias vd Marcus Strömberg.

Ökat med 700 miljoner

Han var väldigt nöjd med siffrorna och tillade:

– Vi går in i nästa år med rekordintresse för våra skolor och antal sökande, dessutom har vi investerat väldigt mycket under året.

Hittills idag – vid lunchtid – har börskursen ökat med cirka sex kronor, en uppgång på 14 procent. Det innebär att värdet på Academedia ökat med över 700 miljoner kronor bara idag.

Kommentera