sfi3

SFI-undervisning på Axel Weüdelskolan i Kalmar

| Foto: Lina Alriksson
Debatt

Academedia: ”Slopa behörighetskraven på SFI-lärare”

Brist på SFI-lärare och ett ökat antal flyktingar kräver ”ett nytänkande” kring behörighetskraven för lärarna, menar representanter för Academedia.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar Academedias integrationsansvarige Susanne Christenson och vd Marcus Strömberg för att lägga de formella behörighetskraven åt sidan för SFI-lärare. Enligt dem behövs både fler lärare och fler utbildningsanordnare.

”Det viktiga under kommande år måste vara att lärarna har kompetens för att lära ut svenska, inte att de har formell behörighet som SFI-lärare” skriver de.

Artikelförfattarna menar att utmaningarna för SFI har gått från att handla om bristande kvalitet till att handla mer om bristande kapacitet. De välkomnar regeringens förslag att även asylsökande ska få undervisning i svenska, men skriver att det är omöjligt att genomföra i praktiken, om inte behörighetskraven sänks.

”I praktiken har Sverige tre alternativ: Vi kan säga till dem som vill söka sig till Sverige, ”Kom inte hit, vi har inte tillräckligt många behöriga SFI-lärare”. Eller så säger vi ”Kom hit, men ni måste vänta med att lära er svenska, vi har inga behöriga SFI-lärare just nu”. Slutligen kan vi säga ”Välkomna hit, just nu har vi inga behöriga SFI-lärare men eftersom vi har andra mycket kompetenta lärare kan ni ändå börja lära er grundläggande svenska direkt”. För oss är svaret givet.” skriver de.

Academedia är Sveriges största friskolekoncern med cirka 12 000 anställda, och äger bland annat flera verksamheter som bedriver SFI-undervisning.

Kommentera