borsen
Friskolor

Academedia tillbaka på börsen

Idag tar Academedia klivet tillbaka in på börsen.
– Risken finns att vi får mer kortsiktig styrning, säger Andrés Jerez, LR:s koncernombud för Academedia.

De äger Academedia

De största ägarna efter börsintroduktioner är:

  • EQT-kopplade Marvin med 64,5 procent av aktierna
  • Mellby Gård med 9,99 procent
  • Andra AP-fonden, Lannebo Fonder, Odin Fonder och Swedbank Robur med 1,33 procent var

Academedia kliver som väntat in på börsen idag den 15 juni. Såväl regeringen som Lärarnas Riksförbund (LR) har skarpt kritiserat både börsintroduktionen och det vinstdrivande ägandet. LR:s kongress tog nyligen beslut att verka för att varken aktie- eller riskkapitalbolag ska användas som driftsformer för skolverksamhet.

– Vi ser en tydlig risk att lönsamhetsförväntningarna leder till en kortsiktighet för lärare och elever. Vi tycker att skolan är ett mer långsiktigt nationellt intresse, säger LR:s ordförande Åsa Fahlén.

Någon särskild oro finns dock inte bland lärarna i koncernen idag, enligt Andrés Jerez, LR:s koncernombud för Academedia.

– Själva börsintroduktionen kommer inte att direkt påverka medarbetarna eller klassrummet överhuvudtaget. Den kritik som finns internt handlar om det här med vinster, som vissa tycker är principiellt fel, och den situationen har vi ju redan sedan tidigare. Däremot kommer det väl påverka vårt fackliga arbete på koncernnivå, med nya juridiska regler att lära oss och ta hänsyn till. Där är vi lite trevande just nu, säger han.

Vilka regler handlar det om?

– Framför allt hur man ska hantera information, när man kan släppa information som kan påverka aktiekursen. Tidigare kunde ledningen informera oss tidigt även om det rådde tystnadsplikt.

Han menar att det visserligen kan finnas risker med den nya ordningen på sikt, men vill inte spekulera för mycket i det.

– Vi får se. Risken finns att vi får mer kortsiktig styrning med kvartalsekonomi istället för det årsvisa perspektivet eftersom resultatet ska rapporteras kvartalsvis till aktieägarna. Det är ju ekonomin som styr verksamheten. Den ökade öppenheten gentemot både oss och medier som följer av den nya bolagsformen är positiv. Det ska bli spännande att se vad konsekvensen blir utav det hela, säger Andrés Jerez.

Anställda inom Academedia erbjöds att köpa aktier från en förturskvot, vilket 700 av koncernens 14 000 medarbetare har nappat på. En halvtimme efter handelsstarten hade Academedias aktier ökat i värde med 33 procent, från 40 kronor till 53 kronor, rapporterar Dagens Industri.

Kommentera