aida_1
Läraravtalet

Aida Hadzialic: ”Jag är glad att vara tillbaka”

Aida Hadzialic, tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister, gör comeback i skolans värld och ska medla i de strandade lärarförhandlingarna.
– Vi kommer börja jobba så fort som möjligt och försöka bli klara så snart det går, säger hon till Skolvärlden.

Förhandlingarna mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting (SKL) är ännu inte avslutade. Tidigare i veckan blev det klart att parterna gemensamt har kallat in medlingshjälp.

Nu står det klart att det blir Aida Hadzialic, före detta gymnasie- och kunskapslyftsminister, som ska medla mellan parterna i avtalsförhandlingarna. Det gör hon tillsammans med den andre medlaren Kurt Eriksson, tidigare chefsjurist vid Medlingsinstitutet och ledamot i Arbetsdomstolen.

Sedan Aida Hadzialic lämnade politiken 2016, efter att ha fastnat i en nykterhetskontroll när hon körde bil med alkohol i blodet, har hon bildat bolaget Nordic West Office som arbetar med internationella affärer. Nu är det dags för en återkomst inom skolans värld. 

Vad är det som gör dig till en lämplig medlare i avtalsförhandlingarna?

– Jag vill gärna tro att min erfarenhet av det svenska skolsystemet både nationellt och kommunalt ska kunna komma till nytta i de här avtalsförhandlingarna, och att vi sedan ska kunna lämna ett förslag som alla inblandade parter ska vara nöjda med, säger Aida Hadzialic.

– Min roll här är så klart att lyssna in vad de olika sidorna tycker och tänker, men jag anser naturligtvis att goda villkor för lärare och annan skolpersonal är avgörande för den svenska skolans framtid.

Vad hoppas du mer få till för lärarnas del?

– Jag vågar inte vara så detaljerad nu innan vi påbörjat arbetet. Men det är ju känt sedan min tid som statsråd att jag tycker att exempelvis goda lärarlöner är viktigt eftersom skolan är Sveriges viktigaste arbetsplats, säger hon.

Hur känns det att göra en återkomst i skolans värld?

– Jag är glad att vara tillbaka och ser fram emot det. Jag tycker också att det ska bli trevligt att arbeta med Kurt som har arbetat länge med avtalsförhandlingar av olika slag. Han har god erfarenhet av hur den här sortens processer går till. Jag tror att vi kommer att bli ett bra par, säger Aida Hadzialic.

Vad blir nästa steg för er nu?

– Vi kommer börja jobba så fort som möjligt och försöka bli klara så snart det går. Men det viktigaste är självklart att vi får ett bra slutresultat.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén är positiv till Aida Hadzialic som medlare. 

– Jag har träffat Aida många gånger tidigare och har ett väldigt gott intryck av henne. Hon har erfarenhet som kommunpolitiker, vilket jag tror är väldigt viktigt, men jag tycker också att hon var bra när hon var gymnasieminister, säger Åsa Fahlén.

Vad tänker du när du hör hennes ord?

– Det värmer så klart, och det är ömsesidigt. Åsa och jag gör ofta samma analys av vad den svenska skolan behöver för att förbättras och jag har ofta tänkt att jag kan nog skriva under på det mesta som Åsa framför i skoldebatten, säger Aida Hadzialic.

Kommentera