Alexandra Hedesand

Alexandra Hedesand läser till ämneslärare i svenska och samhällskunskap på Campus Helsingborg, ett samarbete mellan HKR och Lunds universitet.

| Foto: Magnus Glans
Jag är lärarstudent

Alexandra Hedesand: ”Därför är jag lärarstudent”

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Alexandra Hedesand läser till ämneslärare på Campus Helsingborg.
Här berättar Alexandra varför hon läser till lärare – och vad hon skulle vilja förändra.


  • Därför pluggar jag till lärare:

– För att det är så härligt att arbeta med människor och inte minst ungdomar. Det är fantastiskt att träffa nya människor, och att få nya infallsvinklar är viktigt för den personliga utvecklingen och samhället i stort. Dessutom är det en riktig kick att se polletten trilla ner hos en elev som har svårt för något. Det är oslagbart… Sedan är det ju rätt mysigt att rätta nationella prov också.

  • Det bästa med utbildningen:

– Att en del kurser verkligen vänder upp och ner på ens världsbild, åtminstone kurserna jag har läst i samhällskunskap. Ibland kan det vara svårt att se hur vissa kurser ska gynna en i arbetslivet, men på det stora hela tror jag att de utvecklar ens intellekt. Andra bra saker är alla relationer man hinner med att bygga upp under sin studietid. Jag har verkligen funnit vänner (och en äkta make) för livet.

  • Det skulle jag vilja förändra:

– Många fler lärarledda timmar på universitetet. På mitt lärosäte har vi haft alldeles för få lärarledda timmar och studierna har inte alls motsvarat 40 timmar i veckan. Det gör mig riktigt arg och ledsen. Tänk om det hade gått att utnyttja timmarna till något vettigt, eller korta ner lärarutbildningen så att vi fortare kommer ut i arbetslivet! Det hade jag tyckt om.

Kommentera