Alicia Seminario Montero Lidköping

Alicia Seminario Montero är lärare på Rudenschöldskolan och Dalängskolan i Lidköping.

| Foto: Daniel Strandroth
Jag är lärare

Alicia Seminario Montero: ”Därför är jag lärare”

Läraryrket är fantastiskt på många sätt, med utmaningar och glädjeämnen.
Alicia Seminario Montero undervisar i spanska på Rudenschöldskolan och Dalängskolan i Lidköping.
Här berättar Alicia varför hon är lärare – och vad hon skulle vilja förändra.

  • Därför är jag lärare

– Jag har alltid gillat att undervisa. När jag var liten lekte jag att jag var lärare och samlade mina vänner från mitt grannskap för att undervisa.

– Jag är lärare för att jag verkligen gillar att undervisa. Jag gillar att träffa ungdomar och se hur de tänker och tycker. Jag är medveten om att det inte är så enkelt att vara tonåring, men det är den bästa tiden i livet. Vi vuxna behöver stärka inte bara elevernas kunskap, utan också deras självkänsla och självförtroende.

– Jag gillar när eleverna kan se hur de lär sig och utvecklas, och de förstår att vi är olika och unika och att allt är en process och att det tar tid. Jag är lärare för att jag lär mig själv också väldigt mycket när jag undervisar. Det är ett privilegium att ha ständig kontakt med elever som berättar om sina hemligheter, misslyckanden och illusioner.

  • Bästa stunden i veckan

– Den bästa tiden under veckan är när mina elever kommer in i klassrummet och är motiverade och intresserade av att lära sig. Det viktigaste är att ha god kommunikation med eleverna så att de kan nå sina mål. Jag anser att motivation är en av de viktigaste faktorerna för lärande. När veckan slutar är det kul att summera och tänka tillbaka på hur mina elever har varit motiverade och aktiva under lektionerna. Det glädjer mig väldigt mycket.

  • Det här skulle jag vilja förändra

– Jag tycker att skolsystemet i Sverige är ganska bra, men vissa saker skulle kunna ändras, till exempel att minimera det administrativa jobbet. Tiden borde i stället användas till att planera och efterarbeta lektioner. Skolan måste arbeta hårdare för ordning och disciplin. Studenter som behöver en extra assistent måste ha en. På detta sätt kan vi få mer harmoni och en mycket trevligare arbetsmiljö för alla.

– Vissa grupper är lite för stora och läraren har inte alltid tid att hjälpa alla ungdomar. Jag tycker att lärarlöner borde höjas för att höja statusen för detta underbara yrke.

Kommentera