Arbetsmiljö

Anmälda skolpolitikern: Det är ett missförstånd

Karlstad

Skolpolitikern som anmälts för kränkning ber om ursäkt till lärarna: ”Jag vill bara som förälder att mitt barn ska ha det så bra som möjligt i skolan”.

| Foto: Fredrik Karlsson och Shutterstock

Den skolpolitiker i Karlstad som anmälts till Arbetsmiljöverket för kränkning av sitt barns lärare säger till Skolvärlden att allt är ett missförstånd:
– Jag kände inte till att läraren upplevt sig som kränkt.

Facket har anmält till Arbetsmiljöverket att två föräldrar – varav den ena är politiker i den nämnd som styr skolverksamheten i kommunen – har utsatt två lärare för kränkningar under 2021 och 2022.

För ett par veckor sedan uppges skolpolitikern ha försökt förmå rektorn att få bort lärarna, men rektorn uttryckte då i stället sitt fulla stöd för sina anställda.

”Inga konflikter i samtal”

Enligt uppgift har du försökt förmå rektorn att ”få bort lärarna”. Stämmer det?

– Den som delgivit dig dessa uppgifter måste ha missuppfattat. Det jag har uttryckt är att jag är orolig för att en lärare inte har de resurser och det stöd som krävs för att klara en situation som uppkom en skoldag i oktober.

– Förvaltningen ska utreda vad som hände den dagen i klassrummet och det välkomnar jag som förälder. Jag kände inte till att läraren har upplevt sig kränkt, vi har inte haft några konflikter i våra samtal. Självklart vill vi alla ha pedagoger som trivs och mår bra på jobbet tillsammans med våra barn varje dag.

”Har ställt frågor till lärarna”

– Jag tycker att det är viktigt att pedagoger i skolan får det stöd och resurser de behöver och att de får ett uppdrag som är rimligt i arbetsbelastning.

 Hur ser du på den här saken?

– Mitt barns klass hade ett stökigt år som sedan följdes av ett år med många lektioner utan undervisning. Detta gjorde mig orolig för att mitt barn skulle halka efter i kunskapsnivå. Det har också förekommit en del situationer i klassrummet som jag har ställt mig frågande till. Jag har då ställt frågor kring detta till lärarna, exempelvis har jag undrat över att barnen får spela Minecraft på lektionstid eller frågat varför undervisning ställts in och liknande.

”Jag ber om ursäkt”

– Det gör mig ledsen att höra att det har landat fel hos lärarna och att de mår dåligt över detta. Jag förstår ju att om jag och flera andra mejlar och frågar om samma saker så kan det bli en ganska mastig situation för lärarna att hantera, men det var verkligen inte min avsikt att få någon att må dåligt.

– Har jag bidragit till det så ber jag verkligen om ursäkt, jag vill bara som förälder att mitt barn ska ha det så bra som möjligt i skolan.

Kommentera

LÄRARNAS RIKSFÖRBUND

Box 3529
103 69 Stockholm
Sveavägen 50

SKOLVÄRLDEN

Box 3265
103 65 Stockholm