anna-ekstrom-21

Anna Ekström är ny gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens regering.

| Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet
Ny minister

Anna Ekström ny gymnasieminister

Klockan 15.01 twittrade generaldirektören för Skolverket, Anna Ekström ”Alea iacta est”.
Det står nu klart att hon är ny gymnasie- och kunskapslyftsminister (S).

Anna Ekström
  • Anna Ekström har tidigare varit statssekreterare i näringsdepartementet (1998-2001) och invaldes 2009 som ledamot av Ingenjörsvetenskapsakademin. 2013 utsågs hon av regeringen till ordförande för Linköpings universitets styrelse.
  • Förra året utsågs Anna Ekström till ordförande för skolkommissionen med uppdrag att föreslå hur skolan ska bli bättre. I början av 2017 är det tänkt att uppdraget ska slutrapporteras till regeringen.
  • För många utanför skolvärlden är Anna Ekström känd från tv-programmet På spåret, där hon under två säsonger tävlade tillsammans med Kristdemokraternas förre partiledare Göran Hägglund.
    Källa: TT

”Tärningen är kastad” var Anna Ekströms budskap när statsminister Stefan Löfven (S) under sin regeringsförklaring presenterade henne som ny gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Anna Ekström tar över jobbet efter Aida Hadzialic, som lämnade in sin avskedsansökan i augusti, efter att ha kört onykter över Öresundsbron.
På presskonferensen flaggade hon för blocköverskridande samarbete.

– Jag är en samarbetsmänniska […] och jag har för avsikt att fortsätta med det. Många saker av det vi arbetar med är partiöverskridande, det är väldigt viktigt att hitta olika former av samarbeten, säger hon.

Ett annat ämne hon lyfter är språkintroduktion på gymnasiet.

– Det är en viktig uppgift som är avgörande för de nyanlända, men också för Sverige.

På frågan om det inte är konstigt att Anna Ekström går från Skolverket till ministerskapet, svarar statsminister Stefan Löfven blankt nej.

– Nu slutar hon som generaldirektör och blir minister här.

Anna Ekström är i dag generaldirektör för Skolverket och ordförande i Skolkommissionen, den utvecklingsgrupp för skolan som tillsattes av regeringen 2015.
Deras arbete ska presenteras i början av 2017, förmodligen lett av någon annan.

Anna Ekström har dessutom deltagit i SVT:s program ”På spåret” och slutat på en andraplats tillsammans med förre kristdemokratiske ledaren Göran Hägglund.

Bakom sig har hon en rad styrelse- och förtroendeuppdrag, bland annat inom Saco, Arbetsdomstolen, Statsrådsberedningen och näringsdepartementet.

Både Anna Kinberg Batra, partiledare(M) och Annie Lööf, partiledare (C) är nöjda med tillsättningen.

– Det är en kompetent och erfaren person som jag tycker mycket om, men även i skolans värld är det politiska innehållet det viktigaste, det att säkra resultaten och ha nolltolerans mot dåliga skolor, säger Anna Kinberg-Batra.

Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund:

– Jag tycker att det är ett spännande val. Anna är en väldigt kunnig person på det här området och hon kan ju verkligen skolan och utbildning, och det känns bra, säger hon till Skolvärlden.

Vad blir hennes viktigaste uppgifter som minister?

– Vi hade väldigt goda samtal med Aida Hadzialic och jag tyckte att hon var inne på väldigt många bra saker när det gäller gymnasieskolan som ligger väldigt mycket i linje med vad Lärarnas Riksförbund tycker och driver. Jag hoppas nu att vi inte tappar mer fart i de här samtalen. Utan att utvecklingen fortsätter åt samma håll som vi har påbörjat, säger Åsa Fahlén.

Hon kommer nu att lämna Skolverket. Hur ser du på den situationen?

– Jag kan inte kasta fram något nytt namn på någon som skulle kunna ta över. Men det är ju klart att det är viktigt att man inte tappar fart i de här frågorna utan att det finns en kontinuitet i verksamheten, säger Åsa Fahlén och tillägger:

– Hon (Anna Ekström) har hållit ihop det på ett föredömligt sätt.

Kommentera