Corona

Anna Ekströms möten med skolor före covid-beskedet

Deltog vid prisutdelning under inkubationstiden

Anna Ekström covid

Utbildningsminister Anna Ekström delade ut det nyinstiftade Erasmus+-priset för innovativ undervisning, på plats på Universitets- och högskolerådet, UHR, den 19 oktober. Gulla Shornack (till höger på den vänstra bilden) var där och tog emot pris för sitt arbete på Höga Kustenskolan utanför Kramfors.

| Foto: Anna Ekströms Facebooksida

Anna Ekström testade positivt för covid-19 i förra veckan.
Under inkubationstiden har hon haft möten med flera personer med anknytning till skolan.
– Oj, jag hade ingen aning om att hon är sjuk. Ingen från departementet har hört av sig och berättat det, säger specialpedagogen Gulla Schornack som träffade utbildningsministern på en prisutdelning den 19 oktober.

Antalet sjuka i covid-19 ökar i Sverige.

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, som är modererad av det vaccinarbete som skett i de resursrika länderna, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell under torsdagens presskonferens.

En av de drabbade i den nya vågen är utbildningsminister Anna Ekström. Men utbildningsdepartementet är knapphändigt med uppgifter om hennes insjuknande.

Anna Ekströms pressekreterare Nadja Yusuf har inte svarat på Skolvärldens telefonsamtal och skriver så här i mejl som svar på ett antal frågor:

”Anna Ekström fick besked om att hon hade covid-19 i förra veckan och har sedan dess följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.”

Det där var ärligt talat inte mycket till svar.

”Men det är följande kommentar vi ger. Utbildningsministern har följt gällande rekommendationer efter symptom och positivt covidtest i förra veckan”, skriver pressekreteraren Nadja Yusuf i ett nytt mejl.

Någon gång i vecka 43 blev alltså Anna Ekström sjuk, testade sig för covid-19 och fick ett positivt provresultat.

Inkubationstiden för covid-19 är två till 14 dagar, med ett snitt på fem dagar, från att en person utsätts för viruset tills symtom bryter ut. Smittsamheten är sannolikt störst i anslutning till insjuknandet och i början av sjukdomsförloppet, enligt Folkhälsomyndigheten.

Anna Ekström är den första minister som bekräftats vara smittad med covid-19 (statsminister Stefan Löfven satte sig själv i karantän i februari 2020 då en närstående fått corona).

Det är relevant att veta vilken dag utbildningsministern testade positivt, vilka fysiska möten hon haft 14 dagar före insjuknandet och vilken information de hon träffat har fått.

Men det vill utbildningsdepartementet inte svara på.

Skolvärlden har begärt ut Anna Ekströms kalendarium och arbetsschema och en förteckning över hennes fysiska möten från 18 till 31 oktober, men fått avslag från utbildningsdepartementets rättssekretariat.

En del pressmeddelanden från regeringen och även uppdateringar på Anna Ekströms Facebooksida visar några av hennes fysiska möten under den förmodade inkubationstiden – det handlar om de mer officiella tillställningarna under perioden.

  • 19 oktober: Anna Ekström är på Universitets- och högskolerådet i Solna och träffar lärare och förskollärare som vunnit Erasmuspriset. Det är bland andra lärare och förskollärare från Infjärden i Piteå, Höga Kustenskolan utanför Kramfors, Hahrska gymnasiet i Västerås och personal från Västra Götalandsregionens naturbruksförvaltning i Skövde. Generaldirektören Eino Örnfeldt och flera av hans medarbetare på UHR närvarar också vid prisutdelningen.
  • 20 oktober: Anna Ekström träffar journalister i Stockholm när hon presenterar Maria Bernhardsen, policyexpert på Svenskt Näringsliv, som ny utredare om Yrkeshögskolans framtid.
  • 21 oktober: Anna Ekström träffar återigen journalister när hon presenterar Ulrika Geijer (chefsrådman vid Förvaltningsrätten i Malmö som deltar på länk) som ansvarig för en ny utredning som ska lösa statistikproblemet.
  • 1 november: På morgonen klockan åtta skickar regeringen ut ett pressmeddelande om att Anna Ekström ska närvara som inledningstalare på World Anti-Bullying Forum, en internationell konferens i Stockholm vars syfte är att stoppa mobbning och andra former av kränkningar och våld mellan barn, arrangerad av Friends. Men klockan tolv är Anna Ekström istället med på länk.

Skolvärlden har sökt Pernilla Johansson Rosengren, biträdande chef på Regeringskansliets HR-avdelning för att få reda på vad det finns för riktlinjer när någon av deras anställda, exempelvis en minister, konstateras smittad av covid-19.

Finns det någon rekommendation – eller krav på – att höra av sig till dem man haft fysiska möten med och berätta att man är sjuk i corona för att underlätta smittspårning, då fler kan ha utsatts för viruset vid samma tillfällen?

I väntan på svar gör Skolvärlden ett stickprov. Gulla Shornack var en av Eurasmus-pristagarna för sitt arbete på Höga Kustenskolan utanför Kramfors.

Är det någon från departementet som ringt dig och berättat att Anna Ekström blivit sjuk i covid efter prisutdelningen den 19 oktober?

– Nej, det är det inte. Jag hade ingen aning om att Anna Ekström fått corona. Ingen från utbildningsdepartementet har hört av sig till mig i varje fall, säger hon.

Gulla Shornack berättar om prisutdelningen.

– Jag och en kollega åkte dit. Vi är båda fullvaccinerade och det var en mycket trevlig tillställning och väldigt roligt att få pris för det vi brinner för i undervisningen. Men tråkigt att Anna Ekström blivit sjuk. Är hon vaccinerad?

Ja, enligt SVT:s uppgifter är hon fullvaccinerad. Och hon tycks jobba hemifrån.

– Det var ändå skönt att höra, säger Gulla Schornack.

Kommentera