moderaterna

Anna Kinberg Barta nämnde skola 21 gånger i sitt tal i Almedalen.

| Foto: Marcus Johnson, Leanderfotograf
Almedalstalet

Anna Kinberg Batra nämnde skola flest gånger

21 gånger fanns ordet skola med i någon form när moderaternas partiledare, Anna Kinberg Batra, talade i Almedalen på lördagskvällen. Den i särklass största applåden fick hon dock för ett svenskt medlemskap i Nato från en publik dominerad av gotlänningar.

moderaterna_publik
Skolan i Anna Kinberg Batras tal

Tid åt skolfrågor: 2 minuter och 15 sekunder.

– Skolan är vägen ut ur utanförskap och in i det svenska samhället.

– Staten ska vara beredd att ingripa, och vid behov ta över eller stänga, skolor som inte klarar kunskapsuppdraget.

– För ensamkommande barn, eller för familjer med barn i skolan, kan den (skolan) vara helt avgörande för att klara vägen in i samhället.

– Reformförslag för att stärka integrationen i skolan.

Punchline: ”Det ska inte gå att skolka sig in i Sverige”.

Publik: 1 500.

Läs talet här.

Ingen annan partiledare har hittills uppehållit sig så frekvent vid skolan som moderatledaren, även om socialdemokraternas Stefan Löfven är god tvåa med 16 omnämnande av ordet skola.

Anna Kinberg Batra talade framförallt om bristerna i kunskapsresultat:

– När svenska skolelever har ett år mindre i under- visningstid i grundskolan jämfört med i länderna
vi konkurrerar med, när det finns skolor i Sverige där inte ens hälften av eleverna klarar tillräckliga kunskaper i nian, måste Sverige införa nolltolerans mot dåliga skolor. Alla har rätt till en bra skola, men ingen borde ha rätt att utsätta elever för dåliga kunskaper.

– Därför behöver duktiga lärare få bra betalt och tid att vara just lärare, svenska elever en timme mer i undervisningstid och staten vara beredd att ingripa, och vid behov ta över eller stänga, skolor som inte klarar kunskapsuppdraget. 

Moderaterna har under Almedalsveckan lagt fram en rad förslag, bland andra fler poliser, bidragstak och krav på kunskaper i svenska för att få uppehållstillstånd.

– Det finns människor som bott i Sverige i över tio år men fortfarande inte kan svenska – trots att de erbjudits gratis språkutbildning. I var fjärde etableringsplan som utfärdades förra året ingick ingen svenska för invandrare alls. Så kan vi inte ha det, slog partiledaren fast.

Överlag kopplade Anna Kinberg Batra många av Sveriges problem indirekt till invandring under sitt tal i Almedalen. Till skillnad från tidigare partiledares tal i veckan släppte moderatledaren också en nyhet. Den gällde en skärpning av brottsrubriceringen för sexuellt ofredande med anledning av polisens rapport från i våras om att anmälda fall av ofredanden ökat lavinartat.

– Vi moderater vill att Sverige inför en ny brottsrubricering: grovt sexuellt ofredande, där minst nio månaders fängelse är straffet för den som döms.

Anna Kinberg Batra tog också upp en rad hjärtefrågor för moderaterna: det växande utanförskapet, arbetslinjen med arbete före bidrag, ansvar för de offentliga finanserna, jobbskapande och växande företag i hela landet samt behovet av en trygghet som inte sviker någon.

När det gäller utanförskapet upprepade hon sig om nolltolerans mot dåliga skolor:

– De elever som behöver bra skolor som väg ut ur utanförskap behöver inte nya former för samverkan utan mer undervisning av duktiga lärare som får bra betalt. Och Sverige måste införa nolltolerans mot dåliga skolor. 

Men allra populärast var trots allt frågan om ett Nato-medlemskap. Under Almedalsveckan har en rad seminarier tagit upp den ryska hotbilden och behovet av en ny säkerhetspolitik.

– Många av världens viktigaste beslutsfattare samlas nu på Natos toppmöte i Warszawa. Sveriges statsminister är också där. Det tycker jag är bra att han är, men en ansvarsfull regeringschef skulle inte bara åka dit på middag. Hon skulle också ha med sig vilja och förmåga att ta nästa steg till svenskt medlemskap. 

Kommentera